Index Vakbarát Hírportál

1994 óta évente több mint egybillió tonna jég olvadt el

2020. augusztus 24., hétfő 09:12

23 év alatt 28 billió tonna jég olvadt el a globális felmelegedés miatt – írja a Science Alert. A Leedsi és az Edinburghi Egyetem, valamint a University College London kutatói gleccserek, hegyek és jégtakarók 1994 és 2017 közötti állapotát vizsgálták műholdas képek alapján, hogy felmérjék a globális felmelegedés hatását. A Crysophere Discussion folyóiratban megjelent tanulmányukban az eredményt megrázónak nevezték.

Méréseik szerint az évszázad végére az olvadó jég miatt a tengerszint akár egy métert is emelkedhet.

Hogy kontextusba helyezzük: minden centiméternyi tengerszint-emelkedés miatt nagyjából egymillió embernek kell elhagynia alacsony területeken található otthonát

mondta a Guardiannek Andy Shepherd, a Leedsi egyetem Sarki Megfigyelő és Modellező Központjának igazgatója.

Ezen kívül az olvadás miatt drasztikusan károsodhat a sarkkörök biológiai épsége, és a bolygó kevésbé tudja majd visszaverni a Napból érkező sugárzást. A kutatás megerősíti az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Paneljének legrosszabb forgatókönyvét. A szerzők szerint ez az első ilyen globálisan átfogó tanulmány, az eddigiek csak egy-egy régióra fókuszáltak.

Kevés kétségünk lehet afelől, hogy a Föld jégveszteségének a nagy része a felmelegedés egyértelmű eredménye

– írják a tanulmányban.

Ahogy korábban írtuk, a grönlandi jégmező olvadása már visszafordíthatatlan. Míg eddig a havazás szinten tudta tartani, a csapadék már nem éri be a felmelegedés miatti veszteséget.

A NASA szerint a 2010-2019 évtized volt az eddig mértek közül a legmelegebb a Földön.

Rovatok