Index Vakbarát Hírportál

A baktériumok halálsikolya teszi rezisztenssé a többieket

2020. augusztus 25., kedd 11:47

Az Escherichia coli (E. coli) baktériumok kémiai vészszignálokat (mondhatni halálsikolyt) bocsátanak ki, amikor valamilyen fenyegetés miatt (például antibiotikumokkal találkozva) elpusztulnak. A több baktérium érzékeli ezt a vészjelzést, és esetenként ez a korai információ elegendő időt biztosít számukra ahhoz, hogy védettséget szerezzenek a veszéllyel szemben.

Az E. coli baktériumok csillókkal mozognak, és összehangolják mozgásukat, így több milliárd baktérium képes együtt mozogni rajként. A rajok összességben hasonlóképp viselkednek, mintha egy nagy organizmust alkotnának. A kutatók ezért tételezték fel, hogy lehet valamilyen együttes mechanizmusuk az antibiotikumok (rájuk nézve) romboló hatásának kivédésére.

Azt már korábban is megfigyelték, hogy amint a baktériumraj antibiotikummal találkozott, nagyjából a sejtek egynegyede pusztult el. A halott baktériumok védelmet biztosítottak az élők számára, és az utóbbiak valamilyen inger hatására aktívan próbáltak távolodni az antibiotikumtól.

Most kiderült, hogy az elpusztuló baktériumok sejtfalából olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek a többieket figyelmeztetik a veszélyre. Amint érzékelik ezeket az anyagokat, az ellenkező irányba kezdenek mozogni. Sőt, a szignál hatására az élő baktériumok membránpumpái is beindulnak, és igyekeznek aktívan eltávolítani a már felvett antibiotikumot - számol be a Live Science.

Rovatok