Index Vakbarát Hírportál

A Hubble lefotózta a Neowise üstököst

2020. augusztus 25., kedd 08:32

A Hubble űrteleszkóp elkészítette az eddigi legrészletgazdagabb felvételt az utóbbi hetekben szabad szemmel is látható Neowise üstökösről. A most kiadott kép augusztus 8-án készült, és jól látszik rajta az üstökös kómája, vagyis a mag körüli gázfelhő.

A Neowise 23 éve a legfényesebb üstökös, ami az északi féltekéről látszott, 1997-ben a Hale-Bopp üstökös volt hozzá hasonló. A becslések szerint 60 kilométeres másodpercenkénti sebességgel száguld. Július 3-án közelítette meg legjobban a napot, most pedig már úton van visszafelé a Naprendszer külső térségébe.

Legközelebb 7000 év múlva fog viszonylag közel járni hozzánk.

Ez a felvétel az első a csillagászat történetében, hogy egy ilyen fényes üstököst ilyen nagy felbontással lefényképezni. Az üstökösök gyakran feldarabolódnak a Nap gravitációs mezejének és forróságának hatására, de a Hubble felvétele azt mutatja, hogy a Neowise magja egyben maradt.

A magot a Hubble nem képes közvetlenül lefényképezni, hiszen az csupán egy 4,8 km átmérőjű jéggolyó. A 18 ezer kilométeres kóma azonban jól látszik a képen. Emellett látszik két, ellentéte irányba mutató jet (anyagsugár is), amelyet a magból távozó por és gázok kúpszerű felhője alkot. A jeteket a felszín alatt szublimáló jég által kirobbantott anyag hozza létre.

(ESA)

Rovatok