Index Vakbarát Hírportál

Küszöbön áll a mesterséges fotoszintézis?

2020. augusztus 25., kedd 14:02

A Cambridge-i Egyetem kutatói olyan működőképes berendezést jelentettek be, amely a levegőből veszi ki a szén-dioxidot, amit a napfény energiája és víz segítségével tiszta energiahordozóvá alakít. Magyarul hasonló folyamatok játszódnak le benne, mint a zöld növények leveleiben (legalábbis az analógia szintjén).

Ráadásul a berendezés nem igényel külső elektromosságot. Ez fontos körülmény, hiszen az eddigi, fotoszintézist utánzó gépek legnagyobb problémája az volt, hogy rossz hatásfokkal működtek, vagyis sokszor több energiát fogyasztottak, mint amennyit a megkötött szén segítségével termelni lehetett.

A gép működésének végterméke az oxigén (hasonlóan a fotoszintézishez), illetve a hangyasav. Utóbbit közvetlenül is lehet energiatermelésre használni, vagy hidrogént lehet termelni belőle, ami tiszta energiaforrásnak számít, hiszen vízzé ég el.

A jelenleg létező prototípus mindössze 20 négyzetcentiméteres, de a kutatók szerint nem lesz nehéz felskálázni, hogy a gyakorlatban is használható eszközt készítsenek belőle. A berendezés valószínűleg úgy fog kinézni, mint a napelemtáblák.

Rovatok