Index Vakbarát Hírportál

Visszatértek a szörfösök Fukusimába

2020. augusztus 25., kedd 12:03

A japán Fukusima város melletti tengerpart egykoron a japán szörfösök paradicsoma volt. A helyi atomerőműben történt baleset - melynek következményeképpen nagy mennyiségű radioaktív szennyeződés jutott a tengerbe is - azonban véget vetett ennek.

Az utóbbi időben azonban a bátrabb szörfösök elkezdtek visszaszivárogni a régióba, őket örökítette meg Laura Liverani fotós. 

2011-ben történt a Csernobil óta legsúlyosabb nukleáris baleset a parttól 25 kilométernyire lévő Fukusima-Daicsi atomerőműben, miután a partokat romboló erejű cunami rázta meg. A partszakaszt átfogó tisztítási munkálatok után, tavaly nyitották meg a látogatók előtt. A szörfösök voltak az elsők, akik visszatértek, de sokan mind a mai napig nem mernek közel menni a vízhez.

Liverani Fukushima Surfers című sorozatának sok képén a Haramacsi szénerőmű adja a hátteret, nem pedig a fukusimai atomerőmű, pedig utóbbi játssza a főszerepet a régió életében - és agóniájában.

Még mindig több mint egymillió köbméter nukleárisan szennyezett vizet tárolnak, és nem tudják a hatóságok hova tenni. Egyszerűen nincs alkalmas hely számára az országban. A víz a szennyezett talajvízből és a szándékosan beszivattyúzott hűtővízből tevődik össze. A tervek szerint, tisztítás után a vizet a Csendes-óceánba fogják engedni. 

A várakozások szerint, ha a tisztítás hatékony lesz, a víz kiengedése nem juttat majd újabb radioaktív szennyeződést a tengerbe, amely aztán akkumulálódhatna a tengeri élőlényekben.

(New Scientist)

Rovatok