Index Vakbarát Hírportál

A baktériumok túlélhetik a Mars és a Föld közötti utazást

2020. augusztus 26., szerda 13:29

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) végzett kísérletek szerint egyes baktériumok képesek túlélni az űrbéli szélsőséges hőmérsékletet és sugárzást. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül lehetetlen, hogy az egyik bolygón kialakult élet valamilyen módon eljusson egy másik bolygóra. Ez a lényege az úgynevezett pánspermia-elméletnek, amely szerint nem feltétlenül szükséges, hogy mindenhol újra kialakuljon az élet, hiszen azt importálni lehet egy másik bolygóról.

Az elmélet tesztelése érdekében a Tokiói Egyetem professzora, Jamagisi Akihiko sugárzásálló Deinococcus baktériumokat küldött föl az ISS-re, ahol azokat egy expozíciós kamrában kitették az űrállomáson kívülre. Az eredmények szerint ha nagy tömegben helyezték ki a baktériumokat, akkor a felszíni elhaló sejtek akár több évig is védelmet nyújtottak a középen lévő baktériumoknak, amik így túlélhettek.

Azok a baktériumtelepek éltek túl részlegesen, amelyek legalább fél milliméter vastagok voltak. Bár ez a kísérlet csak három évig tartott, a kutatók úgy becslik, hogy az ekkora telepek akár 45 évig is életben maradhatnak az űrben. 

Vagyis bizonyos baktériumok akár ide is érhettek a Marsról (vagy odaérhettek innen), hiszen szerencsés útvonalon az utazás akár egy év alatt is teljesíthető. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a pánspermia működőképességéhez még bizonyítani kéne azt is, hogy a baktériumok a bolygóról való kilökődést és a landolást is képesek túlélni, márpedig ezek lehetnek az utazás legrázósabb szakaszai.

(Sky News)

Rovatok