Index Vakbarát Hírportál

Olcsón csábít 5G-re a Huawei

2020. augusztus 30., vasárnap 10:38

A megfizethető mobilok és az 5G technológia halmazainak keresztmetszetében viszonylag kevés dolgot találunk, de a Huawei biztosan jelen van a P40 Lite 5G nevű modellel, amely elég jó teljesítményt kínál. A most már megszokottnak mondható megkötésekkel, amit a Google-féle környezet hiánya okoz.

Viszonylag nehéz a mobilhálózati technológiákban élen járni: minden új generációnál először a csúcskategóriás készülékek kapnak új csipeket, és nehéz alátámasztani, hogy miért fizessen az ember százezreket csupán azért, hogy nagyobb szám legyen a G betű előtt. Most viszont már kezd izgalmassá válni az 5G, ahogy a főváros belső kerületei után tucatnyi városban kezdtek a szolgáltatók az új generációra bővíteni, és nagy esély van rá, hogy egy frissen megvett mobil az élettartama során egyre több helyen tud majd a szupergyors 5G-re csatlakozni.

5G és még egy kicsi

Ismerősen csenghet a telefon neve, hiszen a P40 Lite-nak van egy 4G-s változata is. Az 5G-s modell azonban nemcsak hálózati tudásában javult, itt-ott átesett némi tuningon. Kicsit erősebb a rendszercsip, a főkamera 48 megapixel helyett 64 megapixelen rögzít, a kijelző is hajszálnyit nagyobb, ugyanakkor az aksi kapacitása visszaesett a még mindig jónak mondható 4000 mAh-ra.

Négy hátlapi lencsét találunk a P40 Lite 5G kameraszigetén, ám ebből egy csak a mélységélesség beállításában segédkezik, akárcsak a 4G-s változatnál. A 64 megapixeles főkamerát egy 8 megapixeles szélesebb látószögű lencse és egy 2 megapixeles makró egészíti ki. A telefonnal készült képek nem borzasztók, de nem is kimagasló minőségűek. A háttért elmosó portréhatások tök jól működnek, az árkategóriához képest pedig az éjszakai mód is elég ügyes. Videózni 4K-ban tudunk. 

Mínusz a Google

Az alaphelyzet még mindig az, hogy a Google alkalmazásai hiányoznak a Huawei telefonjairól, tehát a leendő vevőnek e tekintetben türelmesnek és kitartónak kell lennie, mert még bőven lehetnek olyan appok, amelyek csak külső forrásból szerezhetők be. A Google-féle Gmail bekötése még simán megoldható, erre jól használható a Huawei saját emailkliense,

ám a többi online szolgáltatás használata, főleg ami a G Suite céges csomagban elérhető, igencsak körülményes.

A Microsofttal fordított a helyzet, az Office elérhető, ám az Outlook még csak a várólistán található meg, ezért érdemes más módszerhez folyamodni. A P40 Pro mobilon kipróbált megoldás, amivel viszonylag könnyen megtalálhatók az APKPure és más független appboltok kínálatában meglévő, a Huawei AppGallery-ben nem elérhető appok, a Petal Search nevű keresőrendszer aktiválása után a P40 Lite 5G-n is elérhetővé válik. Innen érdemes például letölteni és telepíteni a Netflixet, a Facebook Messengert, az említett Outlookot és más hasznos alkalmazásokat. 

Kicsit lassan bővül ugyanakkor a magyar nyelven elérhető, hazánkban fontos appok köre. Pár banknak még mindig hiányzik a hazai alkalmazása, és a BKK Futárt is kényelmesebb lenne appból megnyitni, mint a böngészőben, ahol egy kissé fapados a felülete.

A fentiek alapján a Huawei P40 Lite 5G elsősorban azoknak való, akik teljesen átlagos igényeket támasztanak a mobilokkal szemben, nem a Google G Suite-hoz kötődik a munkájuk, és feltalálják magukat az interneten, hogy levadásszák a szükséges appokat. Kimondottan 5G-re kihegyezett szolgáltatások híján az újgenerációs hálózatot leginkább úgy tudjuk kihasználni, ha a telefonról osztunk nagy sebességű hozzáférést más eszközeinknek.

Rovatok