Index Vakbarát Hírportál

Elérhető csúcs a OnePlus Nord

2020. augusztus 31., hétfő 19:18

Gyanús nekünk, hogy az Apple kottájából is olvasgat a OnePlus, hiszen pont abban az évben, amikor piacra kerül egy frissített középkategóriás iPhone SE, ők is hasonlót lépnek, és a jóval drágább készülékeik mellé bevezetik a OnePlus Nordot, szintén középkategóriás áron, csúcsmobilokra jellemző funkciókkal.

A Nord már a megjelenésével megfogja az embert, még úgy is, hogy az ívelt hátlap és ez a féloldalas kamerasziget mára közhelyessé vált. Kézbe véve mégis érezhető, hogy kevésbé bumfordi, mint a legtöbb rivális modell a kategóriában. Pedig csak egy-két lefaragott milliméterről van szó. Oké, vannak még olyan apró finomságok, hogy a hangerőállító és a bekapcsológomb ellentétes oldalra került, így mindig biztosak lehetünk abban, hogy melyiket nyomkodjuk, akár a zsebre tett kézzel és mobillal is.

Nyilván az is növeli a komfortot, hogy a Nord csupán 160 ezer forintba kerül, szemben a legmenőbb OnePlus 8 Pro 300 ezer forint körüli árával, amivel már elillant a gyártónak az az eredeti imázsa, hogy ők szuperolcsón adják a szuperképességeket. Most inkább arról van szó, hogy elvétve, amikor éppen piacra dobnak egy középkategóriás modellt, remek áron kapunk meg bizonyos szuperképességeket.

A Nord ugyan nem adja mindenből a legjobbat, de ügyes válogatás a legfontosabb technikai újdonságokból. 

Jack aljzatot már nem találunk – 2020-ban az lenne a meglepő, ha lenne –, az usb-c az egyetlen port. Megvan a OnePlus egyik népszerű jellegzetessége, a háromállású kapcsoló, amellyel villámgyorsan tudjuk aktiválni a néma vagy a hangos csengetési módot. A kijelzője méretes, könnyen kezelhető, és a beleépített ujjlenyomat-olvasó pontosan, megbízhatóan működik. Villámgyors a hardver. Két szelfikamerával és négy hátlapi lencsével pedig a fotózási igényeinket is jól kielégíti a Nord, ráadásul olyat tud, amit még drágább modellekben sem kapunk meg a OnePlustól:

4K felvételeket készíthetünk a szelfikamerával.

A hátlapi kamerával szintén jön a 4K, és a többi lencse segít még a széleslátószögű és a makró fotók készítésében is. Nagy csodákat persze azért ne várjunk a kameráktól: a színek ugyan elfogadhatók, de belenagyítva látszik, hogy van zaj a képeken. Ezen a téren tehát az alapvető kívánalmakat kipipálták.

Annak is tudatában kell lenni, hogy a Nord nem kínál semmilyen por- és cseppállóságot, szóval esőben jobb a zsebben hagyni, és nem biztos, hogy ezzel érdemes fesztiválozni. Persze ez nyilván csak akkor jön majd szóba, amikor megint lesznek poros-saras óriásrendezvények.

A vezeték nélküli töltés is kimaradt, de üsse kő, ez még simán elviselhető. Van viszont 5G, tehát ez is egy megfizethető árú újgenerációs mobil, amelyhez a hálózatok is kezdenek felzárkózni, a Telekom és a Vodafone már bővíti a lefedettséget az országban.

A OnePlus rendszere továbbra is az OxygenOS nevet viseli, és szerencsére nem sokat változott az évek alatt. Továbbra is ugyanaz az extrája, hogy nincs igazán extrája, a kezelőfelület nagyon közel áll a csupasz Android-élményhez. Letisztult, könnyen átlátható, és alapból megtaláljuk rajta a Google nagyjából összes alkalmazását, semmit sem helyettesítettek saját megoldással. Szinte az ellentéte áll fenn annak a helyzetnek, amibe a Huaweit belekergették az amerikai kereskedelmi háborúval.

Hogy kivel áll háborúban, vagy legalábbis versenyben a OnePlus Nord? Hasonló áron kapható az új iPhone SE, a Xiaomi Mi Note 10 és a Samsung Galaxy Note 10 Lite, amelyek mind másban kínálnak többet, eltérő kompromisszumokkal.

Rovatok