Index Vakbarát Hírportál

Új luxusmobilt hajtogatott a Samsung

2020. szeptember 1., kedd 16:06

Virtuális online eseményen mutatkozott be szeptember 1-én a Samsung szuperdrága mobilja, a kettéhajtható óriáskijelzős Z Fold 2.

Teljesen egyedi kategóriát alkotott a Samsung tavaly az összehajtható kijelzővel felszerelt Z Fold mobillal, és a sorozatot az úttörő modell kisebb-nagyobb hibáinak kijavításával folytatta. A Fold 2 kívülről is úgy néz ki, mint egy luxuskategóriás telefon, miután a kijelzőnek jelentősen megnövelték a méretét 6,2 hüvelykre, de a belső kijelző képátlója is megnőtt, a tavalyi 7,3 hüvelykről 7,6-ra. Főleg annak köszönhetően, hogy eltűnt a jobb fölső sarokból a kamerasziget, a szelfiző lencsét egy parányi lyukba helyezték át, részben pedig azért, mert a telefon szélesebb lett.

Minőségben is nagy ugrás, hogy az OLED panel maximális képfrissítése 120 Hz, ezzel minden mozgó tartalom finoman, szabad szemmel jól követhetően gördül. De nemcsak ez a véglet fontos, a képfrissítés akár 11 Hz-ig lemehet annak függvényében, hogy milyen tartalmat nézünk. Azt már az eredeti Foldon megtapasztaltuk, hogy különösen jó ebben a méretben e-könyveket, pdf-ben kiadott tanulmányokat olvasni, az pedig igencsak jók tesz az energiafogyasztásnak, hogy ilyenkor nem viszik túlzásba a kép frissítését. A beépített hangszóró sztereó.

Az is nagy minőségbeli változás, hogy új zsanért kapott a Z Fold 2, és ennek köszönhetően félig kinyitott állapotban is képes stabilan rögzülni, mintha egy picike laptopot helyeznénk a kezeinkbe. Erre már a divatos Z Flip is képes volt, és elsősorban a kamerával tudjuk jól kihasználni. Úgy lehet videókonferenciázni, hogy közben az asztalon hagyjuk a készüléket. A kamera szoftvere egyébként egy speciális módba kapcsol kihajtott állapotban, a kereső mellett az előző fotónkat mutatja, hogy a galériába való belépés nélkül is lássuk az alkotásunkat.

Ha már a kameránál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy az ősszel bemutatott Note 20-hoz hasonlóan a Z Fold 2 is kapott egy profi videós módot, amelyben bekapcsolhatunk egy fényességet jelző hisztogramot, figyelhetjük a sztereó hangszintet, valamint kiválaszthatjuk, hogy milyen mikrofonokat szeretnénk használni. Ha nem elégszünk meg a beépített felvevők minőségével, vezetékes vagy bluetooth mikrofont is választhatunk. Van olyan portréfotós mód is, amelyben a fotós nézi a belső nagy kijelzőt, a modell pedig eközben önmagát láthatja a külső kijelzőn.

     
Szélesebb látószögű lencse 12 megapixel, f2.2, 123 fokos látószög
Főkamera 12 megapixel, f1.8, 83 fokos
optikai stabilizátor, duál pixeles gyors autofókusz
Telefotós 12 megapixel, f2.4, 45 fokos látószög
optikai stabilizátor, PDAF
Szelfikamera 10 megapixel, f2.2, 80 fokos látószög

Félig kinyitott Fold 2-vel jobb éjszakai képek, timelapse videók készíthetők, hiszen a stabilan fekvő mobil biztosan nem mozdul be, amire kézbe véve van némi esély.

Szoftveres tuningot is kapott a Fold 2, hogy gördülékenyebb legyen az átmenet a külső és a belső kijelző használata közt. Megoldották például, hogy a kinti panelen elindított videó a belső kijelzőn zökkenőmentesen és pontosan ott folytatódjon, ahol tartottunk.

Egyszerre három programablak lehet a nagy kijelzőn, akárcsak eddig, elrendezésük és méretük viszonylag szabadon módosítható. A terület  horizontállisan és vertikálisan egyaránt kettéosztható, és bizonyos alkalmazásokkal működik a húzd és dobd módszer, vagyis egyszerűen átdobhatunk grafikonokat, képeket és szöveget egyik appból a másikba. A bemutatóban példaként csak a saját appjaikat, valamint a Microsoftét vették elő, a Wordöt, az Excelt meg az Outlookot, ami annyira azért nem meglepő, a redmondi cég régóta együttműködik a Samsunggal.

A Fold 2 biometrikus védelmi rendszere két összetevőből áll, egyik a kamerás arcfelismerés, a másik az oldalán elhelyezett ujjlenyomat-olvasó szenzor, ami az első Foldnál nem működött túl megbízhatóan, nehéz volt elsőre eltalálni, hogy teljesen lefedje az ujjunk a felületét, és a kézben összehajtva cipelt mobil addig próbálgatta leolvasni a tenyér redőit, amíg le nem tiltotta magát - bízunk benne, hogy ezt a hibát sikerült kiküszöbölni.

Bitang gyors nyolcmagos processzor dolgozik a Fold 2-ben, 256 GB vagy 512 GB tárhelyet és 12 GB RAM-ot pakoltak be mellé, és hálózati technikából is minden megvan: 5G kapcsolat alacsonyabb mikrohullámú sávon (6 Ghz alatt) és az USA-ban kiépített milliméteres hullámhosszakon, és kezeli a legfrissebb wifi 6 szabványt. 4500 mAh-s aksija az első Folddal szerzett tapasztalatok alapján elég lesz egy napra. Idehaza csak a 256 GB-os változat lesz kapható, amiért szédítő

750 ezer forintot kérnek majd a boltokban.

Rovatok