Index Vakbarát Hírportál

Árat emelnek a technológiai óriások a rájuk kivetett adók miatt

2020. szeptember 3., csütörtök 13:48

Európában régóta húzódó ügy az amerikai technológia cégek minimális adófizetési hajlandósága, és több országban megpróbálkoztak azzal, hogy kimondottan ezekre a cégekre szabott új adókkal juttatják némi extra bevételhez az államkincstáraikat. Könnyen lehet, hogy a kísérlet balul sül el, a vállalatok ugyanis igyekeznek minden plusz költséget ráverni a felhasználóikra, ügyfeleikre.

Az Egyesült Királyságban például 2 százalékos digitális szolgáltatási adót vezettek be a keresőmotorokra, a közösségi médiára és az online piacterekre. Erre az Apple pontosan két százelékkal megnövelte a brit App Store árait, a Google pedig a keresője és a Youtube hirdetései árait emelte hasonló mértékben. Szeptember 1-től kezdődően az Amazon felületein értékesítő kereskedők díjai szintén 2 százalékkal növekednek az Egyesült Királyságban.

Az Európai Unió nem tudott közösen fellépni a technológiai óriáscégekkel szemben, de az Egyesült Királyság mellett Olaszország és Franciaország is adókat vetett ki saját hatáskörben, és sok esetben előfordultak hasonló áremelések. Törökország különösen rosszul járt, ott az Apple 7,5 százalékos áremelést vitt véghez a digitális termékekre kivetett adóra reagálva.

The Verge

Rovatok