Index Vakbarát Hírportál

Galaxy Tab S7+: van élet a számítógépek után

2020. szeptember 8., kedd 19:01

Mint egy boldog kisgyerek, úgy mutogattam másoknak a Galaxy Tab S7 Plust és a billentyűzetes tokját, hogy tessék, itt van egy androidos tablet, amin úgy lehet dolgozni, mint egy laptopon. A gomboknak van útja, ellenállása, egészen finom a mechanika, egyedül talán a világítás hiányzik, de az se nagyon, mert tényleg olyan jó lett az elrendezés, hogy a főleg Thinkpaden és Macbookokon kiképzett ujjaim is vakon ugráltak a betűkön, minimális mennyiségű elütéssel (persze hogy ebben a fél mondatban volt a legtöbb, de már elmúlt).

Egyetlen hibája, hogy nagyon gyorsan valamiféle alvó módba kerül, tehát ha a szellemi munkát végző jó munkásember gondolkodva elbambul a végtelenbe és tovább, de közben nem jár az ujja, mint a rotációs kapa, akkor az első pár gombnyomás teljesen hatástalan lesz.

Életet kell verni bele, aztán jöhet az alkotás.

Remélem, hogy ezt egy frissítéssel kiküszöbölik, mert munkaidőben nagyon bosszantó tud lenni.

A számsor fölött vannak funkciógombok, pillanatok alatt állítani tudjuk a fény- és hangerőt, beléphetünk az appnyitó felületre, lényegében az Android összes lényeges funkciója ott van az ujjbegyeink alatt. Jó a touchpad megnövelt mérete, főleg az egész hóbelevanc méreteihez viszonyítva, pontosan reagál az érintésünkre, ráadásul kikapcsolható, nehogy egy véletlen érintéssel áthelyezzük a kurzort, és a szöveg más részén folytassuk a megkezdett mondatot. Érdemes a nyelvválasztó beállítását is átgondolni, mert alapértelmezésben túl sokféle gombkombináció aktív, folyamatosan az angol és a magyar között ugráltam.

Egy gondolat erejéig még azt is megkockáztattam, hogy úgy lehet dolgozni rajta, mint egy iPad Prón, de ezt elvetettem, mert nem igaz. Amikor bekapcsoljuk a Samsungon a Dex módot, akkor olyan számítógépes környezetet kapunk, amilyet az iPadOS nem tud felmutatni, meg sem közelíti. Annyi előnyünk egy mezei Windowshoz képest is van, hogy sokkal több online szolgáltatásnak van saját applikációja, ami egy csöppet kulturáltabb, mint csilliónyi böngészőlapot megnyitni. Még úgy is, hogy nem minden app kompatibilis a Dex móddal, és fix méretű kezelőfelülettel nyílnak meg.

Ha nem kapcsoljuk be a Samsung Dexet, akkor is lenyűgözően munkabarát tabletes alapkörnyezetet kapunk, melyen egyszerre három app lehet megnyitva. A 12,4 colos kijelzőn ez már pöpecül működik, nagyon hatékony. Az oldalpanel, ahonnan a további megnyitni kívánt programokat kell a kijelzőre húzni, magától elmenti a gyakran használt háromappos kombinációkat, ezekbe egyetlen gombnyomással visszaléphetünk. Chrome + Google Translate + Samsung Notes. Excel + Számológép + Gmail. Ahogy a kedves júzernek tetszik.

Mindenképpen érdemes bekapcsolni a Dex módot, ha olyan appokat is használnánk, amelyek csak álló helyzetben hajlandó betölteni. A Google például igazán kezdhetne valamit a G Suite irodai csomaghoz tartozó Chat klienssel, mert nagyon béna, hogy az üzleti előfizetőknek szánt kommunikációs eszköz nem működik rendesen tipikus céges használattal, fekvő kijelzőn.

A tollal kapcsolatban leginkább az érdekelt, hogy meg tudok-e írni egy egész bekezdést rendesen, minimális hibával. Ebben az volt a megdöbbentő, hogy konkrétan kihagytam a „hogy” szóból az „o” betűt, többször egymás után, a rendszer valahogy mégis tudta, hogy mit akarok írni. Oké, mondta a Samsung, hogy most már gépi tanulás dolgozik a háttérben, de erre nem voltam felkészülve. És igen, simán végig lehet írni kézzel több bekezdést, minimális hibával, hogy utána egyetlen gombnyomással átalakítsuk az egészet gépi karakterekké.

Hiába, a produktivitást már jó ideje nem gigahertzekben mérik.

Egyetlen nagy fájdalmam, hogy a Samsung nem tudott olyan jól bizniszelni az Adobe-val, mint az Apple, és nincs teljes Photoshop a tabletjeire, csak sok kisebb app, illetve az Draw nevűben el lehet kezdeni rajzolni, és közvetlenül az Adobe Illustratorba exportálhatunk, hogy abban folytassuk. Lehet, hogy a dél-koreaiak nem akartak másodikak lenni az Apple mögött, és ezért választották inkább egy másik, szintén profi és ismert kreatív appot: a Clip Studio Paint most teljesen exkluzív tartalom, a Galaxy Store kínálatából érhető el, és ennek is megvan a pc-s eredetije, szóval a tablet remek kiegészítő lesz azoknak az alkotóknak, akik úton-útfélen is szeretnének digitálisan rajzolni. A pixelek ezen a tableten már csupán 7 ezredmásodperces lemaradással követik az S Pen hegyét, ami megközelíti a papírra rajzolás élményét.

A fentiek kizárólag a Galaxy Tab S7 Plus hatalmas, 12,4 hüvelykes kijelzőjén működnek igazán jól, a kisebb változatra nem tud a Samsung használható méretű billentyűket tenni, ez már az S6-tal bebizonyosodott. Az S Pen is ki tudja használni a nagy felületet. Persze a Netflix és az HBO Go sorozatainak is jót tesz a brilliáns OLED kijelző, amely szuper fényerőn, pompás színekkel jeleníti meg előttünk a videókat, 2800x1752 pixeles felbontásban, 120 Hz-es frissítéssel. Az utóbbi a játékokhoz hasznos, és nem az egyszerű androidos appokra gondolok, hiszen ebben a méretben mind az Nvidia GeForce Now, mind a Microsoft Xbox streamelt játékai elég pöpecül mutatnak. A beépített 5G kapcsolat és a csúcskategóriás wifi pedig gondoskodik arról, hogy különösebb késleltetés nélkül tudjunk játszani. Négy beépített hangszóróval az audióra sem panaszkodhatunk, van kraft a Tab S7-ben.

Kijelzőbe építették be az ujjlenyomat-olvasót

A kamerák elhelyezése egyértelművé teszi, hogy a Samsung a fekvő módot tartja alapértelmezettnek a tableteknél. Ez egyéni szokás kérdése, nekem valóban ez fekszik jobban, és a támasztékos tokok sem tartják meg a tabletet álló helyzetben. Ennek eredményeként az arcfelismeréses beléptetéshez is használható 8 megapixeles szelfikamera a tablet hosszabb élére került, hogy pont úgy nézzen felénk, mint a laptopok kamerája. A Zoomra és Teamsre épülő járványidőszakban tökéletes, erre a 1080p felbontású videózás bőven elegendő. Kimondottan zavar a Galaxy Tab S6-on, hogy miközben az asztalon áll, alulról és oldalról mutatja az arcomat, ami a beszélgetés túlsó felén úgy néz ki, mintha máshová figyelnék. A hátlapon egy 13 megapixeles főkamerát és egy 5 megapixeles szélesebb látószögűt találunk, ami nem nagy szám, de a legtöbben úgysem óriástablettel szoktak fotózni.

A Tab S7 Plus erős gép, az 5G változat kapcsolódni tud a legmodernebb mobilhálózatokra. Hazánkban csak 128 GB tárhellyel és 6 GB RAM-mal kapható, pedig van 256 GB-os változat. Szerencsére microSD kártyával akár 1 TB-ot is hozzáadhatunk. Egyetlen vezetékes usb-c 3.2 portja van, amit érdemes plusz portokat kínáló külső adapterrel bővíteni. Az Android és a Dex akár külső egérrel és billentyűzettel is kezelhető, illetve HDMI-n extra monitort köthetünk a rendszerünkre, ami – szemben az iPad Próval – nem csupán tükrözi a képet, hanem még egy munkaterületet biztosít.

A külső kijelző vezeték nélkül is csatlakoztatható, Miracast képességű tévékre kiküldhetjük úgy a Dex felületet, hogy közben a tableten egészen más jelenik meg. Így viszont érezhetően megnövekszik a válaszidő. Prezentáció lapozgatása közben még nem annyira feltűnő ez a késleltetés, de ha élőben dolgozunk a második kijelzőn, sokkal jobb élményt biztosít a vezetékes kapcsolat.

Az árak igen meredekek, de pont a lényeget mutatják, hogy a Tab S7 Plus átveheti egy ultravékony laptop szerepét, ha nincs szükség különlegesebb, csak Windowson futó programok futtatására. És bizony annyiba is kerül, mint az ultravékony üzleti laptopok, a lentiekhez ugyanis még hozzá kell adni a billentyűzetes tok bő ötvenezer forintos árát, csak a toll alaptartozéka a tabletnek.

Típus Tárhely Ár
Galaxy Tab S7 wifi 128 GB 259 990 forint
Galaxy Tab S7 4G/LTE 128 GB 294 990 forint
Galaxy Tab S7+ wifi 128 GB 334 990 forint
Galaxy Tab S7+ 5G 128 GB 409 990 forint

Rovatok