Index Vakbarát Hírportál

Kigyúrt, génmodosított egerek jelenthetik a Mars meghódításának kulcsát

2020. szeptember 9., szerda 12:44

Most tértek vissza a földre a decemberben a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) felküldött génmódosított kísérleti egerek. A mesterségesen megnövelt izomtömeggel rendelkező állatok izomrendszere nem szenvedett jelentős visszafejlődést. A De-Jin Lee által vezetett kutatócsoport 40 állatot juttatott fel az űrbe. A kontrollcsoportként használt 24 kezeletlen állat izomzata és csontozata – mint arra számítani lehetett – mintegy 18 százalékos leépülést mutatott. Az a nyolc állat viszont, amely az űrállomáson kapta meg a kezelést, szintén jelentős izomtömeg-növekedéssel tért vissza a földre. Az eljárás részeként többek között olyan proteinpárokat blokkolnak, melyek az izomzat tömegének korlátozásáért felelősek. 

Az eredményt a szakértők jelentős áttörésnek tekintik a hosszabb távú űrutazás szempontjából, ahol eddig pont ez a probléma jelentette a legfőbb akadályt. A kutatók szerint nem csupán az asztronauták profitálhatnak ebből, hanem ágyhoz kötött vagy kerekes székre szoruló betegek is. A connecticuti egyetem orvosi karának oktatója, Emily German-Lee mindazonáltal kijelentette, hogy még évekig tartó kutatásra van szükség addig, amíg az eljárást embereken is elkezdhetik kipróbálni.  

A kísérleti állatokat feljuttató SpaceX tulajdonosa, Elon Musk tudvalevőleg belátható időn belül  embert akar küldeni a Marsra. Szakértők úgy vélik, hogy egy ilyen küldetés minimális időtartama 21 hónap, a hosszú távú küldetések legnagyobb veszélye pedig az, hogy a súlytalanság miatt gyengül az asztronauták izomzata és csontrendszere.

Rovatok