Index Vakbarát Hírportál

Bár átmenetileg leállították a teszteléseket, az év végéig lehet még koronavírus-vakcina

2020. szeptember 10., csütörtök 14:39

Pascal Soriot, az AstraZeneca gyógyszeripari cég vezérigazgatója mai sajtótájékoztatójában bejelentette, hogy az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett koronavírus-vakcinájuk az év végéig megjelenhet a piacon.

Bár a teszteléseket a héten leállították, Soriot az ilyen leállásokat a fejlesztések során rutinszerűnek nevezte. A leállás oka az volt, hogy az egyik tesztalanynál gerincvelő-gyulladás lépett fel. Hogy a megbetegedés oka pontosan mi volt, azt jelenleg független bizottság vizsgálja; az ő feladatuk kideríteni, hogy a fertőzésnek köze volt e a vakcinához, vagy a kezeléstől független okokból lépett fel.

Robert Booy, a Sydney-i Egyetem professzora azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy ha a vizsgálat azt találja, hogy a megbetegedés elszigetelt eset, és nincs köze az oltóanyaghoz, akkor a tesztek akár egy héten belül folytatódhatnak. A professzor hozzátette, hogy a leállásnak tulajdonítható pozitív jelentés is, ugyanis ezáltal is látható, hogy a nagy társadalmi nyomás ellenére a fejlesztők maximálisan betartják a biztonsági protokollokat. Korábban a WHO az AstraZeneca vakcináját nevezte a legígéretesebbnek. Soriot tájékoztatóján azt is elmondta, hogy cége csaknem hárommilliárd adag vakcina előállítására  lesz képes a világ különböző pontjain működő gyáraiban, így az oltóanyagok szétosztását nem kell majd korlátozni. 

Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: Ricardo Ceppi

Rovatok