Index Vakbarát Hírportál

Borja született a gyászoló kardszárnyú delfinnek

2020. szeptember 10., csütörtök 22:32

Talequah annakidején 17 napon át hurcolta magával a halott utódát.

Néhányan talán még emlékeznek Talequahra, akinek a szívszorító esete 2018-ban járta be a médiát. A nőstény gyilkos bálna akkor az orrával tartotta a víz felszínén a röviddel a születése után elpusztult borját.

Most, két évvel később, ugyanaz a Center for Whale Research, amely annak idején a szokatlanul hosszú gyászról írt, hírül adta, hogy Tahlequahnak egészséges és igencsak életrevaló kicsinye született: J57.

Az anya-gyermeke párost először szeptember 5-én látták együtt úszni Washington partjainál, ahogy Kanadai vizei felé vették útjukat. A kutatók szerint a borjú  ekkor még csak egy-két napos volt.

Erre abból következtetnek, hogy a hátuszonya függőlegesen állt. Márpedig az, hogy beálljon ebbe az irányba, egy-két napot is igénybe vesz, miután kibújt az anyaméhből.

A kutatók már korábban sejtették, hogy Tahlequah vemhes (a kardszárnyú delfinek terhessége 18 hónapig tart), ezért már jó ideje szemmel tartották. J57 a tengerbiológusok szerint a 73 bálnából álló J jelzésű rajjal fog tovább lubickolni Kanada felé. Bár a kardszárnyú delfin borjainak a túlélési esélye átlagosan 60 százalék, J57-nek jó esélyei vannak arra, hogy meg fogja érni a felnőttkort, így a rajával még kalandos és hosszú élete lehet a világ óceánjaiban.

Rovatok