Index Vakbarát Hírportál

Tízmillió csillagot már átvizsgáltak, de még nem találtak földönkívülieket

2020. szeptember 10., csütörtök 18:12

Csillagászok mintegy 10,3 millió csillagot vizsgáltak át földön kívüli civilizáció nyomai után kutatva egy Ausztráliában lévő rádióteleszkóp segítségével. A Naprendszeren kívüli lehetséges élet bizonyítékait keresve a tudósok úgynevezett „technikai jelek”, például olyan kommunikációs jelzések után kutattak, amelyek intelligens földönkívüli lényektől származhatnak. Egészen pontosan a Nyugat-Ausztráliában lévő MWA (Murchison Széles látóterű Hálózat) teleszkópjának segítségével alacsony frekvenciájú rádiójeleket kerestek a Vitorla-csillagképben – írta a Reuters.

Chenoa Tremblay, az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) csillagászattal és űrkutatással foglalkozó ágazatának asztrofizikusa szerint „nem meglepő, hogy nem találtunk semmit. Még olyan sok ismeretlen változó van”. Bár a kutatás százszor mélyebbre ható és szélesebb körű volt, mint amelyet valaha végeztek, kozmikus mértékkel nézve viszonylag kevés csillagot vizsgáltak át – mondta el Steven Tingay, az ausztrál Curtin Egyetem és a Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont munkatársa. Becslések szerint csak a tejútrendszerben 100 milliárd csillag van.

Arról nem beszéltek a kutatók, mi van abban az esetben, ha a Földet lakó civilizációnál magasabb szintű intelligenciával bíró értelmes lények nem kívánják felfedni kilétüket.

(Borítókép: A Nyugat-Ausztráliában lévő teleszkóp. Fotó: International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR) / Curtin University / Handout / Reuters) 

Rovatok