Index Vakbarát Hírportál

Az új, hordozható MRI szinte bárhova elvihető

2020. szeptember 11., péntek 18:38

Az új, hordozható készülék 30-ból 29 olyan betegnél mutatott ki agyi rendellenességeket a Yale New Haven-i kórházában, akiket stroke-tünetekkel vagy neurológiai rendellenességekkel szállítottak be az intenzív osztályra – számol be a JAMA Neurology szaklap.

A tudósoknak most először sikerült alkalmazniuk egy mozgatható, ágyhoz tolható MRI-készüléket, amely sokkal gyorsabb diagnózist tesz lehetővé. Csupán egy konnektorra van szükség hozzá. 

„A gyors képalkotás a kulcs az akut neurológiai eseteknél, és elengedhetetlen ahhoz, hogy pontos diagnózis alapján a megfelelő kezelést kapja a beteg” – mondja Kevin Sheth, a Yale Egyetem neurológus professzora.

A Yale orvosai húsz Covid-19-betegnél is alkalmazták már a készüléket, mert az állapotuk miatt nem tudták mozgatni őket.

A hordozható MRI-t a Yale Egyetem a Hyperfine nevű orvosi eszközöket gyártó céggel közösen fejlesztette ki, amelyet egyébként korábbi Yale-diákok alapítottak.

A mozgatható MRI-t nem csupán ágyhoz kötött betegeknél lehet majd használni, hanem szegény országokban és nagyvárosokon kívül is, vagy akár mentőautókban. Ráadásul az ára valószínűleg csak a töredéke lesz a most használt MRI-készülékeknek, amelyek még extrém nagy mágnesekkel dolgoznak, külön erre a célra kialakított szobákban. A titok is ez. Az új készülékben már jóval kisebb mágnest használnak az orvosok. Így könnyebb, és szinte bárhova elvihető lett.

Rovatok