Index Vakbarát Hírportál

Mennyibe kerül majd a hatósági áras PCR-teszt?

2020. szeptember 11., péntek 18:45

Hatósági áras lesz a PCR-teszt, erről Gulyás Gergely miniszter beszélt a kormányinfón. Pontos árat nem tudott mondani, erről később döntenek, de annyi bizonyos, hogy kevesebb lesz, mint 30 ezer forint. Ez a hatósági ár minden laborra érvényes lesz. Jelenleg is érvényben van egy hatósági ár, de ez csak az állami laborokra nézve kötelező.

De mennyi lehet majd az ár? Gulyás szerint valamiféle profitot azért megállapíthatnak a cégek, de a tesztköltség négyszeres-ötszörösét nem kérhetik el. Jelenleg a tesztek ára 20-40 ezer forint között mozog. De mennyibe kerül beszerezni a teszteket nagykereskedelmi áron és mekkora a mintavétel, kiértékelés költsége?

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a PCR-teszt nagykereskedelmi ára nagyjából 7-8 ezer forint, a valamivel egyszerűbb elven működő szerológiai teszt ötezer forint. Erre persze rájön még a laborhasználat, az emberi ráfordítás, és természetesen a felár, hogy mindezt megérje csinálni.

Több labor is végez vállalatoknak teszteket, amikor a teljes gárdát letesztelik. Több bank, de természetesen más szektorbeli társaság is rendelt ilyet tavasszal és most is. Úgy tudjuk, ezeknek a teszteknek az ára egyenként 12-13 ezer forint. További támpontot adhat, hogy egy magánlabor egy utazási irodával leszerződve a szeptember elsején életbe lépő határzárra reagálva 25 ezer forintért csinálta meg az utasok két karanténmentő tesztjét. Ez 12,5 ezer forint tesztenként, de azt nyilván nem tudni, mennyivel szállt be az iroda.

Tehát elmondható, hogy a tömegesen eladott tesztek darabára 12-13 ezer forint körül alakul némi árréssel együtt. Ennél az egyedi tesztek szükségszerűen többe kerülnek, hiszen ezek darabszámát és ütemezését sokkal nehezebb előre megbecsülni.

Ha a kormány puritánságot és némi szamaritánus attitűdöt vár el a laboroktól, akár 15 ezer forintban is meghatározhatja a hatósági árat. Ha engedékeny, akkor 20 ezer forintnál is meghúzhatja a vonalat. Egy szolgáltató van a piacon, amelyik 19 900 forintért végzi a tesztet, vagyis ez már piaci ár. Természetesen az egyes árakat az is befolyásolhatja, hogy honnan és milyen tesztet tudnak beszerezni, de az látszik, hogy a feladat teljesíthető – csak olyan labort vettünk alapul, amelyik rajta van a kormány által elfogadott tesztet végzők listáján.

Hogy melyik magánlabor vállalja a hatósági áras vizsgálatot, egyelőre nyilván nem tudni. Annyi látszott az elmúlt napokban, hogy a marketinggépezet beindult, és egyre több labor hirdette magát karanténfelszabadítóként. Verseny tehát van, ez azonban egyelőre az árakban csak mérsékelten mutatkozott meg.

Ez nem is csoda. Az állam által meghatározott hatósági ár ugyanis elég magasra lökte a mércét. A szimpla teszt hatósági ára 30,5 ezer forint, hétvégi felárral pedig már 45 ezer forint. Ha egy magánlabor ugyanennyiért végzi a maga tesztjét, már azzal vonzóbb lesz, hogy gyorsabban túl lehet a páciens az egész procedúrán. Vagyis a kormány most úgy próbálja lejjebb verni a tesztelés árát, hogy azt ő maga tolta ilyen magasra.

Rovatok