Index Vakbarát Hírportál

Már a fülhallgató is baktériumokat gyilkol a közjó érdekében

2020. szeptember 12., szombat 11:09

A koronavírus-járvány miatt a napi rutin része lett, hogy minden adandó alkalommal kezet mosson az ember, vagy rendszeresen fertőtlenítsen, és már lehetetlenül távolinak tűnik, hogy egy kilincs megfogása után önfeledten megvakarom a szemem. Elsőre mégis kikerekedett szemmel néztem az LG legújabb, baktériumölős fülhallgatóját.

Aztán eszembe jutottak azok a sötét középkort idéző mozzanataim, mikor leejtettem a fülhallgatóm, megtörölgettem, ráfújtam, majd azzal a lendülettel

visszatettem a fülembe.

Jó időzítéssel érkezik

A 40 ezer forint környékén beszerezhető LG Tone Free-t nem a jelenlegi vírushelyzet szülte, mégis izgalmas együttállás, hogy épp most, a kórokozókra irányuló szokatlanul nagy figyelem közepette jelent meg ez a fülhallgató, amit a brit Meridiannal közösen alkottak meg. A technológia lényege, hogy mikor valaki visszarakja a bluetooth-fülest a tartódobozába, és azt felteszi vezetékes töltésre, akkor néhány perc alatt a dobozon belül UV-fény fertőtleníti a fülhallgatót, és elpusztítja a baktériumok 99 százalékát.

A fülbe dugható fülhallgatókkal együtt egy csomó baktérium is a hallójáratba kerülhet, és gyulladást okozhat. Rendszeresen visszatérő kritikája a fülhallgatópiacnak, hogy sokan azért nem hordanak ilyesmit, mert egyszerűen nem bírja a fülük. Nekik talán megoldást jelenthet a baktériumölős verzió. Az ígéret szerint az úgynevezett UVnano tok tíz perc alatt pusztítja el a fülhallgató hangszóróján lévő baktériumokat, például az E.colit és a Staphylococcus aureust.

Azt a szakemberek rendszeresen elmondják, hogy érdemes a fülhallgatót és a kis szilikonillesztéket is gondosan tisztítani, mert a fülhallgatón 2700-szor annyi baktérium találhatómint egy átlagos háztartási vágódeszkán. A takarítást az UVnano tokkal sem lehet megspórolni, mert az UV-fény sem mindenható, viszont a baktériumok ellen hatásos. 

Hogy a teszt teljes körű legyen, két szem C-vitamint is beletömködtem a tartódobozba. Lássuk be, nagy piaci rést tölthetne be az LG egy általános fertőtlenítésre is alkalmas tokkal, amit akkor is lehetne használni, ha valaki elejtené az utolsó falat ropiját vagy éppen a vitaminját, esetleg kiesne a fülbevalója. Sajnálattal kell közölnöm, hogy nem így működik a dolog, kifejezetten csak a fülhallgatókat tisztítja meg a beépített UV-fény, ami így sem elhanyagolható dolog, de kútba esett az a terv, hogy minden kis méretű dolgot ezzel fogok mostantól sterilizálni.

Ügyes trükköket tud

A fülhallgató tényleg egy szempillantás alatt kapcsolódik a telefonhoz, és már tölti is le hozzá az alkalmazást a Google Play Store-ból vagy az iOS App Store-jából. A Huawei saját fejlesztésű HMS rendszerét futtató eszközökkel is használható bluetooth-fülhallgatóként, vagyis az alapvető funkcióját ekkor is ellátja, viszont a Tone Free alkalmazás adta egyénre szabhatóság ez esetben kimarad.

Pedig pont ez az egyik legnagyobb előnye az eszköznek: amellett, hogy lehet választani a különböző, akár saját hangszínek között, vagy meg lehet keresni a ki tudja, hol kallódó fülhallgatókat, lehetőség van arra is, hogy egyedileg programozzuk be, hogy mit csináljon a fülhallgató, ha hozzáérünk. Persze a lehetőségek száma nem végtelen, vagyis hiába érintjük meg háromszor, nem rendel pizzát, de például előhívja a hangvezérlést, amivel akár ezt a feladatot is meg lehet oldani. A bal és jobb fülbe tehető füles ráadásul külön-külön is programozható, és az is megoldható, hogy egy érintésre ne történjen semmi, ami különösen akkor hasznos, ha valaki gyakran igazgatja a fülében a fülhallgatót.

Hosszan megnyomva a környezeti zaj szűrését lehet aktiválni vagy kikapcsolni, az alkalmazásban pedig be lehet állítani, hogy mennyire erősítse fel a fülhallgató ezeket a környezeti hangokat. Ez egyébként akkor is jól jön, amikor a zene épp nem szól, hanem például vezetés közben akarunk vele hívást fogadni. Ilyenkor nem kell kivarázsolni a tokjából a fülhallgatót, mert az nemcsak a környezet hangjait erősíti fel, hanem a mikrofonja is működik, vagyis telefonáláshoz is tökéletesen alkalmas.

Jó, jó, de hogy szól?

A Meridian szóról a legtöbbeknek a földrajz és a csillagászat ugrik be, esetleg a német vasút, pedig ez egy brit audotechnológiai cég neve is; velük együttműködésben tervezte az LG a Tone Free fülhallgatót. A digitális jelfeldolgozást (DSP) és a fejhallgatós térbeli feldolgozási technológiát (HSP) használva próbálják meg a hangszóróval hallgatott zene élményét visszaadni egy fülhallgatóban, ami a gyakorlatban valószínűleg nem igazán győzné meg azokat, akiknek van egy jobb hangrendszerük.

De az ilyen nagyszabású ígéretek ellenőrzésére (és egyébként) is tökéletes a Nine Inch Nails Hesitation Marks című lemezének első két dala. Ezek ugyan nem hibátlanul szólnak rajta, viszont gond nélkül szólalnak meg belőlük olyan részletek, amiket más fülhallgatók nemes egyszerűséggel kihagynak. Úgyhogy bátran elmondható, hogy ebben a kategóriában ez a fülhallgató nemcsak telefonálásra alkalmas, hanem azoknak is jó választás lehet, akik egyébként elég kényesek arra, hogy milyen hangzással hallgatnak zenét.

(Borítókép: Index)

Rovatok