Index Vakbarát Hírportál

Dacolva a felnőttekkel mindkét agyféltekéjüket használják a gyerekek

2020. szeptember 12., szombat 10:42

Az idősebbek ezzel szemben feladattól függően, felváltva, vagy a jobbot, vagy a balt részesítik előnyben. A gyermekek nem válogatnak.

A Georgetowni Egyetem agykutatói publikáltak kutatást, ami bemutatja, hogy a gyermekek agyműködése hogyan változik a korral. A kutatás a nyelvérzékelésre fókuszál, és kimutatták, hogy a fiatalok mindkét féltekéjüket használják. A kutatók MRI segítségével térképezték fel az alanyok agyműködését, miközben beszédfelismerési feladatokat végeztek. Négy korcsoportnak különböző mértékben aktiválódott a jobb és a bal agyfélteke.

A felső sorban bal agyféltekék, míg az alsó sorban jobb féltekék láthatóak. A színes részek mutatják, hogy az agy mely részei aktiválódnak nyelvfelismerés közben. Ezek alapján látható, hogy míg egy négy éves gyereknél az agy mindkét féltekéje dolgozik, addig a felnőtteknél már csak a bal félteke foglalkozik nyelvfelismeréssel. A kutatók szerint az agyhálózatok különböző feladatok elvégzését csak 10-11 éves korban kezdik el agyféltekéhez kötni, és minél fiatalabb valaki, annál inkább használja mindkettőt beszédértésre.

A tanulmány vezetője, Elissa L. Newport szerint ez magyarázatot szolgáltat a tudományterület egyik kérdésére. Míg a fiataloknál egy bal agyféltekés agybénulás nem jár a beszéd teljes elveszítésével, addig a felnőtteknél ugyanazon féltekén elszenvedett agyvérzések gyakran a beszédmegértés elvesztésével járnak. Newport szerint jelen kutatás jó hír az idegsérülést szenvedett gyermekeknek, mivel ők mindkét féltekéjüket használják a beszédértéshez, ami kompenzálja a károsodás mértékét.

Rovatok