Index Vakbarát Hírportál

Horthy-konferenciát tartanak a Magyar Tudományos Akadémia égisze alatt

2020. szeptember 15., kedd 10:52 | aznap frissítve

Már az előadások címében szereplő kettősség is jelzi, milyen megosztó személyiség volt Horthy Miklós, és mennyire különböző politikájának a megítélése. Korszakok és világnézetek szerint homlokegyenest eltérő címkéket ragasztottak a horthysta évekre, hol utolsó csatlósként, hol vonakodó szövetségesként jellemezve Magyarország részvételét a második világháborúban. 

A magyar történelem utóbbi száz évének számos eseménye és alakja máig heves indulatokat gerjeszt, nem alakult ki róluk konszenzus. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint azonban a tudomány számára nem lehetnek tabutémák.

Az Akadémia ösztönzi a politikától független, tudományos szabályok szerint zajló vitát, a konferencia témái között pedig a korszak legkényesebb kérdései is szerepelnek.

Az MTA nyáron megválasztott új vezetése szeretné az eddiginél célirányosabban és hatékonyabban megismertetni a nemzet önismerete szempontjából fontos tudományágak, a bölcsészet és a társadalomtudományok eredményeit a társadalommal és a kormányzattal, fejtette ki az elnök.

A helyszínválasztás nem véletlen: a szervezők célja olyan konferencia rendezése, amelynek keretében a kutatók tekintet nélkül ideológiai meggyőződésükre és intézményi hovatartozásukra politikailag semleges közegben ütköztethetik nézeteiket.  

Zsoldos Attila, az Akadémia filozófiai és történettudományi osztályának elnöke megnyitójában arra hívta fel a figyelmet, hogy nem kezelhetjük a múlt eseményeit saját szájízünk szerint.

A történelem nem svédasztal, ahonnan tetszés szerint válogathatunk, a történelmet nem mi alakítjuk, azt örökül kaptuk, de együtt kell élnünk vele, és ebben segíthet a tudomány.

A hétfőn kezdődött kétnapos konferencia programján szerepel a Horthy-korszak politikai rendszere, kül-, társadalom- és művelődéspolitikája, Horthy Miklós személye, Magyarország második világháborús szerepvállalása, és természetesen az olyan kényes kérdések sem maradhatnak ki, mint az antiszemitizmus és a holokauszt vagy a „Mindent vissza!” jeligével támasztott revíziós törekvések.

A rendezvény nyilvános, de a járványhelyzet miatt az érdeklődők az Akadémia YouTube-csatornáján követhetik nyomon az előadásokat. 

Rovatok