Index Vakbarát Hírportál

Kétméteres robotok dolgoznak a tokiói boltokban

2020. szeptember 15., kedd 09:28

Japánnak van a „legöregebb” társadalma a világon, ami annyit jelent, hogy a japán populáció egyharmada 65 vagy afölötti életkorú egy 2019-es kutatás szerint.

Az elöregedő társadalmak (amelyekbe a legtöbb nyugati ország is beletartozik) egyik égető problémája, hogy jelentős mértékű munkaerőhiány keletkezik a piacon. A cégek ezt a problémát a folyamatos robotizációval próbálják megoldani, Japánban többek között olyan szupermarket franchise-ok is, mint a FamilyMart vagy a Lawson. 

Ezen a héten a Lawson állította munkába az első robot „alkalmazottját” egy tokiói boltjában. A FamilyMart a múlt hónapban kezdte el tesztelni ugyanezeket a robotokat, és azt tervezi, hogy 2022-re már minimum 20 üzletben fognak ilyeneket foglalkoztatni, írja a CNN.

A robotot a japán Telexistence startup cég fejlesztette ki, és Model-T-nek nevezte el arról a Ford autómodellről, amelyik úttörőnek számított a futószalagos sorozatgyártás beindításában. A robot kétméteres, mikrofonokkal, szenzorokkal, hangszórókkal és kamerákkal van felszerelve. Mindkét kezén három „ujj” van, amelyek lehetővé teszik, hogy kisebb termékeket is polcra tegyenek. 

A robotot távolról irányítja a bolti személyzet. Az irányító ember egy VR- (virtuális valóság) szemüveget és speciális kesztyűket visel azért, hogy teljes mértékben érzékelje azt, amit a robot is. A mikrofonok és hangszórók segítenek az irányítónak kommunikálni a roboton keresztül a vásárlóval. 

A Telexistence nem tervezi, hogy közvetlenül értékesíti saját fejlesztésű robotjait a szupermarketeknek, inkább bérbe adná. Szerintük a robot nem véglegesítené a munkaerő árát, de versenyképes lenne az emberi dolgozó alkalmazásának költségeivel.

A robotok segítenek a koronavírus elleni védekezésben is, hiszen lecsökkentik az ember és ember közötti kontaktust. Matt Komatsu, a Telexistence üzletért és fejlesztésért felelős vezetőjének elmondása szerint a járvány kezdete óta megnövekedett érdeklődést tapasztalnak a Model-T iránt. Ugyanakkor a robot még mindig fejlesztésre szorul, hogy ugyanolyan gyorsan végezze el feladatait, mint egy humán dolgozó. Például: a robotnak nyolc másodpercébe telik, hogy felrakjon egy terméket a polcra, míg egy embernek csak ötbe ugyanez a mozdulat. Jelenleg olyan mesterséges intelligencia segítségével fejlesztik ezen hiányosságokat, amely segíthet a robotnak automatikusan lemásolni az emberi mozdulatokat.

Rovatok