Index Vakbarát Hírportál

Bolygóvédelmi rendszert épít az aszteroidák ellen az Európai Űrkutatási Hivatal

2020. szeptember 16., szerda 10:12

Az Európai Űrkutatási Hivatal 130 millió eurós, azaz 46,5 milliárd forintnak megfelelő szerződést írt alá az OBH System német műholdgyártóval a Héra-projekt keretében, ezzel megkezdődött Európában az első olyan bolygóvédelmi rendszer kiépítése, amelynek feladata, hogy a Földet aszteroidabecsapódásoktól védje meg. 

A projektben azt tanulmányozzák, hogy mi történik, ha egy űrhajó vagy egy űrszonda nekiütközik egy kisbolygónak, hogy megtudják, megváltoztatható-e egy Föld felé tartó égitest iránya. A Héra görög istennő nevét viselő bolygóvédelmi projekt keretében az első kísérletet 2022-ben hajtják végre, amikor az amerikaiak űrszondája, a Dart összeütközik egy 150 millió kilométerre lévő kettős aszteroida kisebbik darabjával, és a kutatók szerint várhatóan maga után hagy egy krátert és megváltoztatja az égitest röppályáját. 

A Hivatal szerint ez lesz az első olyan égitest, amelynek fizikai tulajdonságait és útirányát az ember megváltoztatja.

Az ütközés után a Héra adatgyűjtés céljával odarepül majd a dupla aszteroidához. Az űrszonda magával visz miniszatelliteket is, 10 centiméteres kockákat, amelyek a kisbolygó összetételét és belsejét fogják vizsgálni.

Az OHB vezetője, Marco Fuchs szerint a világűrből leselkedő veszélyek valósak, a kozmoszban „kőzetdarabok milliói száguldoznak". Az Űrkutatási Hivatal igazgatója, Rolf Densing szerint a cél az, hogy „megvédjék az emberiséget".

Rovatok