Index Vakbarát Hírportál

Már a térdműtétnél is robotok asszisztálnak Budapesten

2020. szeptember 16., szerda 22:26

Eddig nagyon ritka volt a tökéletes térdoperáció. Most robotokat állítottak munkába, sikerrel.

Az új robotmunkatársat egy budapesti magánklinikán is "munkára fogták", ahol tűpontos térdműtéteket tudnak mostantól végezni a segítségével - állítja Dr. Domán István, PhD ortopéd sebész főorvos.

A most elérhető legfejlettebb rendszer 15-20 perccel hosszabbítja meg a műtéti időt, cserébe olyan lesz utána a páciens térde, mintha most született volna újjá. Már egy hete alkalmazzák az új eljárást, és olyan pontosságot tesz lehetővé, amire egy orvos önmagában nem képes.

Domán doktor az Indexnek elmondta: az Európában is újdonságnak számító eljárás lényege, hogy a robot egyik része a térdszalag feszességét méri pontosan a térd teljes mozgásterjedelmében, a másik pedig abban segít, hogy a beépített komponensek helyét minél pontosabban tudják kialakítani úgy, hogy közben ne kelljen megbolygatni szalagokat -magyarázta az eljárás lényegét. A műtétet a robot két szeme: két kamera figyeli és asszisztálja végig. A robot vezeti az orvosok kezét is, minden lépést ellenőriz és jóváhagy.

A sebész hozzátette: eddig a térdműtéteket úgy végezték, hogy a szalagok feszességét csak bizonyos szögekben tudták vizsgálni, de a teljes mozgástartományban nem. Így nem ritkán kellemetlen, nem természetes érzés maradhatott vissza a beavatkozások után. Mivel az új, robot-asszisztált eljárással a térdprotéziseket személyre szabottan, ideális szalagfeszességet biztosítva tudják beültetni, gyógyulás után szinte tökéletes érzése lesz a robottal is gyógyított páciensnek. 

Rovatok