Index Vakbarát Hírportál

Helyére kerül minden puzzle?!

2020. szeptember 18., péntek 09:00 | három éve frissítve

Egy csíkszeredai matematikus-fizikus népszerű blogot visz a közösségi médiában. Tudósok, feltalálók, UFO-kutatók életrajzát, szösszeneteit, kudarcait és sikereit dokumentálja igencsak rendhagyó módon. Most a puzzle-re került sor.

„Az ünnep után
Leszerelt falovacskák
Összebújnak.”

A szisztematikusan írt tech-tud csemege sorozat már kibújt az online térből és teltházas, jól komponált videós/zenés aláfestéssel spékelt előadásokban is megmutatkozik. Nagy Péter tanár úr Rejtő népszerű regényhősének bőrébe bújva is közöl posztokat, a halhatatlan  Fülig Jimmy leveleit is elolvashatják a nyilvános csoport posztjai között.
A fura figura most a puzzle-ról okfejt:

„1763-ban az angol rézmetszőnek, John Spilsburynek remek ötlete támadt: felragasztotta Nagy-Britannia térképét egy falapra, és egy lombfűrésszel szétlombfűrészelte a grófságok határai mentén. Csak utána már nem volt túl jó a marketingje, mert földrajzi segédeszközként árulta, így sokat veszített az erejéből és a vonzásából a játék, amelynek természetesen az volt a célja, hogy összerakják (a gyerekek pár perc alatt, a rendőrök 6–10 év között).

Bezzeg Ravensburgerék legnagyobb puzzle-je, a 18 000 darabos kirakós 140 juró! Nem tudom, Alfred Wegener látott-e életében puzzle-t, de amikor 1910 karácsonyára egy szép világatlaszt kapott, és azt nézegette, feltűnt neki is (azért megemlítem, mert előtte már sokaknak is) , hogy a dél-amerikás puzzle-darabka milyen szépen beleillik Afrika ölébe. Az ötlet kíváncsivá tette, de mivel igazából ő csillagász volt, első nekifutásra nem érdekelték annyira a földi struktúrák. Egy év múlva viszont egy cikket is olvasott, amely Brazília és Afrika nyugati partja közötti paleontológiai hasonlóságokat tárgyalta, és a szerző azt feltételezte, hogy a két kontinenst valamikor egy híd kötötte össze. Wegener ezt jó nagy butaságnak tartotta, akkor már szerinte logikusabb, hogy valamikor a két kontinens össze volt kapcsolódva... igaz, elsőre ez is elég merész gondolatnak tűnt.”

– idézet a blogbejegyzésből.

Rovatok