Index Vakbarát Hírportál

Kétezer éves alkoholt találtak egy kínai bronzedényben

2020. szeptember 18., péntek 15:52

A 3000 milliliter alkoholt tartalmazó, hattyúformájú, karcsú, hajlított nyakú edényre a Honan tartományban végzett ásatáson bukkantak a régészek – írja az MTI. A nyugati Han dinasztia (Kr. e. 206- Kr. u. 25) korai korszakából származó főzetet vérzéscsillapításra és gyulladáscsökkentésre használhatták a gyógyítók. Felfedezése azért számít kuriózumnak, mert az alkohol általában gyorsan elpárolog, ha nincs zárt edényben.

A folyadékot tartalmazó kancsó valószínűleg eredetileg ivóedény lehetett, az alkoholt pedig a tetején lévő kis lyukon át lehetett kitölteni.

A sírra, amelyből előkerült az edény, a két ősi kínai főváros, Hszian és Lojang között fekvő Szanmenhszia egykor katonai és közlekedési útvonala mellett bukkantak.

A legrégebbi nyomok, amelyek arra utalnak, hogy az emberek nem csupán gyógyításra használták, de fogyasztottak is alkoholt, az őskorból, tízezer évvel ezelőttről származnak. A legrégebbi palackozott alkohol pedig egy olyan másfél literes bor, amelyet a rómaiak készítettek, és Németországban találták meg.

Rovatok