Index Vakbarát Hírportál

Új felvonás jöhet a koronavírus elleni harcban, találtak egy semlegesítő molekulát

2020. szeptember 21., hétfő 19:49 | három éve frissítve

A Pittsburghi Egyetem orvostudományi karának kutatói izolálták azt a VH ab8 jelzésű antitestkomponenst, amely teljesen semlegesíti az új koronavírust és meg is előzheti a terjedését. A teljes méretű antitestnél tízszer kisebb molekulát olyan gyógyszer létrehozására használhatják majd fel, amely egyaránt alkalmas lesz a Covid–19 kezelésére és megelőzésére. Az eredményről a Cell folyóirat számolt be.

A hatóanyag olyan kisméretű molekulákból áll, hogy az emberi szövet nem akadályozza hatékony diffúzióját. Kísérleteik kimutatták, hogy nemcsak a betegség gyógyításában játszhat szerepet, de alkalmas lehet arra, hogy megelőzze a fertőzést.

A VH ab8 2 mg/kg arányú dózisban beadva egerekben semlegesítette a SARS-CoV-2 vírust, és megakadályozta a terjedését hörcsögökben is. 

A kutatók elektronmikroszkóppal és alaninszkenneléssel azonosították, hogyan lép interakcióba a VH ab8 a SARS-CoV-2 vírus mind a három S protomerével. A semlegesítés közvetlenül a SARS-CoV-2 vírus ACE2 enzimhez való kötődés megakadályozásával valósult meg, ami azért fontos, mert az ACE2 az az enzim, amin keresztül a vírus bejut az emberi sejtbe.

Az Abound Bio, a Pittsburghi Egyetem orvosi központja által támogatott vállalat engedélyt kapott a gyógyszer fejlesztésére. A klinikai vizsgálatok 2021-ben kezdődhetnek meg, miután az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jóváhagyta a folyamatot.

Rovatok