Index Vakbarát Hírportál

Galaxy Z Fold 2: három eszköz egy zsebben

2020. szeptember 22., kedd 22:45

Jót tett a frissítés az összehajtható telefonnak, a Samsung Galaxy Fold 2-ben az első verzió legtöbb hibáját kijavították. Ezzel a mobillal olyan dolgokat művelhetünk, mint semmi mással.

Amikor közel 18 évvel ezelőtt megérkeztem az Index szerkesztőségébe, volt egy Compaq iPaq 2210 Pocket PC zsebszámítógépem, ami nagyon menő dolog volt, és ugyanúgy 400 Mhz-es processzor dolgozott benne, mint a szerkesztőség akkori asztali számítógépeiben. Szétnyitható kiegészítő billentyűzete nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert picik és rosszak voltak a gombjai, de azért be lehetett szenvedni rajta emaileket, cikkeket, és felvillantotta előttünk a jövőt.

Most – még – itt ülök az Index.hu szerkesztőségében egy Samsung Galaxy Z Fold 2 5G mobiltelefonnal, ami nagyon menő dolog, mert egyszerre zsebre vágható telefon és használható méretű munkafelület, és ha maradunk a processzorok órajelénél, a képessége összemérhető egy olcsó irodai laptopéval. Hozzákapcsoltam egy kiváló bluetooth billentyűzetet, és nincs szükségem más eszközre ahhoz, hogy elvégezzem a munkámat.

Ha a Galaxy Fold mobilok közelebbi rokonát, a Nokia Communicatort vesszük kiindulópontnak, akkor is ugyanazt mondhatjuk:

Jó messzire jutott a Samsung ezzel a kinyitható formával

A Galaxy Fold 2 5G a zsebszámítógépek leszármazottja, kommunikációs mindenes. Sokkal kifinomultabb az első iterációnál, a hardver és a szoftver egységben dolgozik, remekül elvégzi a rábízott feladatokat. Ahogy a többi Samsung-csúcsmobil, Fold 2 is képes monitorra kötve, asztali számítógépként működni, vagyis egy eszköz helyett hármat kapunk. Ezért is kell a helyén kezelni a horrorisztikusan hangzó, 750 ezer forintos árat. Ha csak a szám lebeg a szemeink előtt, akkor a Fold 2 luxusmobil, de tegyünk mellé egy kétszer drágább üzleti laptopot, ami sokaknak nélkülözhetetlen munkaeszköz, és általában az is csak a kis méretbe sűrített hatalmas teljesítmény miatt kerül annyiba. Így máris máshogyan mutat az az árcímke.

Életszerű helyzetekben teszteltem a Fold 2 képességeit, és nincs még egy olyan mobil, amivel ugyanezeket kísérleteket elvégezhettem volna. Például amikor a buszon ülve néztem egy céges webinart, és közben a lebegő ablakban megnyitott Samsung Notes appban jegyzeteltem. A kijelzőn kényelmesen elfért a videó, a jegyzet és a billentyűzet is. Ugyanez tablettel is megoldható, sokszor meg is tettem, de amikor eljön az a pillanat, hogy le kéne szállni a következő megállóban, a tablet hirtelen nagyon útban van. A Foldot meg egyszerűen csak összecsukjuk és becsúsztatjuk a zsebünkbe. De most, az irodában is a Fold 2 áll előttem, mint egy picike monitor, ezen írom az egész cikket.

Nagyon megszerettem a Foldon az olvasást, a hatalmas felületen olyan élményt kapunk, mint a könyvektől, csak a mobilt könnyebb egy kézzel lapozni. Jobban oda tudunk figyelni a szövegre, visszaugorhatunk az előző mondatokra, hiszen több tucat sort látunk egyszerre, nem kell odavissza pörgetni a digitális lapokat, mint a normál méretű mobilokon.

A videókkal más a helyzet, a 16:9-es képarány miatt a Fold 2 nem ad hozzá sokat az élményhez, hiszen négyzetcentiméterre nem nagyobb a vetítőfelület, mint amekkorát egy hétköznapi mobiltól kapunk. Az előny kimerül abban, hogy a felirat általában nem takarja el az eseményeket, bőven elfér az alsó fekete sávban. A hangszórók nagyon jól szólnak, akár filmeket nézünk, akár kihangosítva telefonálunk.

Videojátékokkal sem tudjuk maradéktalanul kihasználni a Fold 2 nagy kijelzőjét, nem mindegyiket írták meg úgy, hogy kezelni tudja ezt a képarányt, felbontást. Persze a mobilos játékappoknál sokkal izgalmasabb az Xbox Game Pass Ultimate játékstream szolgáltatás kínálata, amivel több mint száz komoly Xbox-játékot tudunk a Fold 2-n játszani. Csak egy bluetooth kontroller kell hozzá, mert ezek a játékok nem értik az érintőkijelzőt. Ha az Xboxot kitesszük egy Foldra kötött külső kijelzőre, még inkább megvalósul a játékkonzolos élmény. Nyilván nem ezt fogják pörgetni a profik, nem lesz ugyanolyan az fps és a képminőség, de a hozzám hasonló alkalmi játékosok talán fontosabbnak tartják a mobilitást, mint azt, hogy a tévé alatt egy konzol gyűjtse a port.

A Fold főkijelzője nem jeleníti meg olyan pontosan a színeket, mint a csúcsmobilok merev kijelzői, viszont kapunk adaptív, 11Hz és 120 Hz között automatikusan beállított képfrissítést, ami sokat hozzátesz a tartalom gördülékeny megjelenítéséhez. 

Kívül is tágasabb

A Samsung jól érezte, hogy az első Fold kvarcjátékszerű külső kijelzőjével valamit kezdeni kell, és ez talán a legfontosabb fejlemény a Fold 2-ben. A 6,2 hüvelykesre nőtt panel teljesen beborítja az előlapot, ezáltal a bezárt készülék is teljesértékű mobilként funkcionál, és ritkábban érezzük a késztetést, hogy muszáj ránézni a 7,6 hüvelykes belső főkijelzőre.

Kevesebb nyitogatás, hosszabb élettartam

Állítólag több százezerszer lehet ki- és becsukni a telefont a zsanér és a panel tönkremenetele nélkül, ami az intenzív használatot jelentő napi 150-200 felnyitással is több éves élettartamot jelent, de a Fold 2-t tényleg nem lesz fontos annyiszor nyitogatni. Ha csak egy üzenetre kell válaszolni, amikor csak gyorsan végigpörgetnénk a híreket, vagy amikor ránéznénk a naptárunkra, nem az lesz az első gondolatunk, hogy hogy kinyissuk a Foldot. A külső kijelzőn ráadásul egyetlen hüvelykujjal is lazán bepötyögjük a választ, ami a belső kijelzőn kétkezes mutatvány.

Egyetlen aggodalmam van, amire gyári tok híján nem tudom a választ. Az új zsanér lehetővé teszi, hogy félig kinyitott állapotban tegyük le magunk elé a Fold 2-t, és ilyenkor a külső kijelzőre állítjuk rá. Így lát ránk a belső szelfikamera, hogy tudjunk videócsetelni. Elég lehet egy kis porszem az asztalon, hogy egy jókora karcolással érjen véget a kaland. Oké, használhatjuk ugyanerre a külső szelfikamerát is, de akkor meg a hátlapon szükséges az erősítés, a Note 20-tól megörökölt hatalmas kameraduroron ugyanis bénán billeg a készülék. A külső kijelzőt borító Gorilla Glass Victus üveg elvileg végelmet biztosít a nagyobb sérülésektől, és gyárilag van rajta egy fólia, de éppen az utóbbi hajlamos begyűjteni a karcolásokat.

Azt még tudni kell, hogy megmaradt a belső kijelző közepén végighúzódó sekély árok, amit elsőre mindenki zavarónak hisz, de a Fold napi szintű használata közben gyorsan elfeledkezik róla az ember. Ami viszont még mindig hiányzik, az az S Pen-kompatibilitás, mert egy ekkora felületen már jó lenne kézzel írni a jegyzeteket. A pletykák szerint jövőre, a következő modellel már erre is lesz lehetőség.

HW+SW

A Samsung OneUI 2.5 kezelőfelület egyre jobban igazodik a Fold különleges képességeihez, és néhány funkciót csak az új zsanérral lehet kihasználni. Amikor félig kinyitva használjuk a mobilt, bizonyos appoknál más kezelőfelület tárul elénk, mint 180 fokos - kilapított-  állásban. A kamera szoftverében például a legutóbb elkészült fénykép és a gombok kerülnek az alsó térfélre, Notes-jegyzetek szerkesztése közben a billentyűzet pont a kijelző felét foglalja el, mintha laptopot szimulálna a OneUI, és a naptár is automatikusan átáll arra, hogy a napi teendők listája jelenik meg lent, fent pedig a havi nézet.

Néhány appban működik a húzd és dobd jellegű tartalomátvitel, például a Galériában, a Samsung gyári böngészőjében, üzenetküldőjében fájlkezelőjében, jegyzetében, valamint a Microsoft és a Google alkalmazásaiban. A Samsung Notes több jegyzetet, az Samsung böngészője több weboldalt, az Office pedig több doksit megnyithat egymás mellett, külön ablakban. Bízzunk benne, hogy bővülni fog a lista, mert jó lenne itt látni a Chrome böngészőt is. 

Sok szem többet lát?

Habár úgy néz ki a hátlapra helyezett kameradudor, mint amivel a Note 20-on találkoztunk, a Fold 2 kamerái sokkal egyszerűbbek: mindegyik 12 megapixeles. A lencsekiosztás a szokásos, van egy normál, egy szélesebb látószögű, valamint egy telefotós szenzor. Ezekkel akár 4K és 60 fps módban, vagy 720p és 960 fps módban is tudunk videókat készíteni. A szelfikamerák mind 10 megapixelesek, a normál lencsék 26 milliméteres fókuszával, és 4K@30fps minőségben videóznak.

Már említettem azt a különleges kameranézetet, amikor a félig nyitott mobil a legutóbbi fényképet is megmutatja a keresőmező alatt, és emellett még tud pár trükköt a Fold 2. Amikor mást készülünk lefényképezni, a felé néző külső kijelzőre is kitehetjük a kereső képét, így a portréalanyunk a tükörbe nézve meg tudja igazítani a fizimiskáját, hogy előnyösebb kép készüljön róla.

Egy évvel ezelőtt abban bíztunk, hogy a Samsung nem csupán árat emelt a Fold mobilokkal, hanem új termékkategóriát teremtett, és az összehajtható mobilok ára szépen lejjebb kúszik. A remény tovább él, de nagyon úgy tűnik, hogy nem 2020 hoz ebben áttörést. Sőt, a küszöb még magasabb lett. Ezt nem lehet teljesen a forintárfolyam emelkedésére fogni, a Samsungnak most még vadul kell szórnia a pénzt a kutatás-fejlesztési részlegen, hogy minden itt bemutatott csúcstechnika üzembiztos legyen. A Fold 2 szuperül összeszedett modell, elképesztő lehetőségeket kínál. Van benne 5G, wifi 6 és még UWB is, amivel az egymáshoz közeli mobilok közt  szupergyors adatátviteli kapcsolat alakítható ki, és nem utolsó sorban pozicionálásra is alkalmas.

Erre a mobilra mindenki felfigyel.

De így is lesz mit továbbfejleszteni. Lehetne vékonyabb és könnyebb, a tollal való kezeléséről sem mondanánk le, és idővel talán az aktuális legjobb kamerákat is megkapja a sorozat, ahogy a Note és a Galaxy S modellek.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok