Index Vakbarát Hírportál

Lengyel cégé lehet a világ első Covid-gyógyszere

2020. szeptember 25., péntek 12:19

Izomba adott injekcióval kell az emberi szervezetbe juttatni az új gyógyszert, amely semlegesíti, tehát elpusztítja a mostani világjárványt okozó koronavírust – hangzott el a Biomed Lublin vállalat által fejlesztett és gyártott ampullák első szériájának sajtóbemutatóján. A világra szóló bejelentésről a lengyel állami hírügynökség (PAP) tudósított elsőként.  

A lengyel biotechnológiai cég több mint hetvenéves gyógyszeripari múltra tekint vissza. Az egyelőre még név nélküli készítmény a Covid–19-fertőzést már átvészelő, tehát

gyógyultnak tekinthető alanyok véréből kivont speciális antitesteket

tartalmazza (anti-SARS-CoV–2 immunoglobulin). Krzysztof  Pyrć, a krakkói Jagelló Egyetem professzora, aki a szóban forgó antitestek viselkedését vizsgálta, jelesül, hogy azok izolált állapotukban mennyire hatékonyak a vírus legyőzésében, úgy fogalmazott: ez a fajta aktivitásuk az eddigi eredmények alapján nagyon magas. 

Marcin Piróg, a Biomed igazgatósági elnöke rámutatott: a készítményben koncentráltan vannak jelen ezen antitestek, tehát hatásosabb, mint ha csupán vérplazmát adnánk a betegeknek. Pedig már ez utóbbi, egyszerűbb eljárás hatékonyságát is sikerült igazolni az Oxfordi Egyetemen. 

Gyors, óvatos, optimista szakasz kezdődik

Most következik a legfontosabb szakasz: a humán tesztelés. Mintegy négyszáz koronavírusos lengyel betegen vizsgálják meg a szer hatását éles helyzetben, négy lengyel város szervezésében. Ezt úgy kell érteni, hogy mivel bizonyos emberekben természetesen módon létező antitesteken alapul az egész eljárás,

körülbelül százötven liternyi tényleges emberi vérre volt szükség

a jelenlegi gyógyszerkészlethez (ami három-négyezer ampulla most). A gyógyszerfejlesztők szerint a humán tesztelési szakasznál ugyanakkor nem kell hosszas folyamatra számítani, mert a plazmaterápia biztonságos eljárásnak tekinthető, tehát érdemi mellékhatása nem ismert, a terápiás dózis meghatározása a legfontosabb feladat most szerintük, a hatóságok és nemzetközi szervezetek pedig partnerek a szokásosnál jóval gyorsabb engedélyeztetésekben.

Októberben már kezdődhet is a tömeges kísérleti alkalmazás, az eredmények kiértékelése pedig jövő év legelejére várható. Kapkodni viszont tilos – figyelmeztet Krzysztof Tomasiewitz, aki szerint

a páciensek kiválasztásánál és az adatok elemzésénél is rendkívül körültekintően kell eljárni.

A fertőző betegségek tekintélyes lengyel szakértője azonban óvatossága mellett is optimista a gyógyszer hatásosságával kapcsolatban. 

Rovatok