Index Vakbarát Hírportál

Visszatért a második magyar műhold

2020. szeptember 29., kedd 12:50

A várt élettartam háromszorosát teljesítette a kedd hajnalban a Föld légkörébe csapódott SMOG-P, amely a világ első elektroszmog térképét készítette.

Technikai világelsőség birtokában, tervezett élettartamát túlteljesítve kedd hajnalban a Föld légkörébe csapódott a második magyar műhold, a SMOG-P. A SMOG-P-t 2019 decemberében állították Föld körüli pályára.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) támogatásával futó programban két példányban készült el a műhold: ezek a SMOG-1 és a SMOG-P. A kettő közül a SMOG-P volt a prekurzor vagyis az előfutár. 

A SMOG műholdak a legkisebb ma használatos, PocketQube osztályú műholdak közé tartoznak: 250 gramm súlyú, öt centiméteres oldalú kockák. Fő tudományos küldetésük, hogy a jellemzően tévéadók által kibocsátott rádiófrekvenciás sugárzást, az emberre egyébként ártalmatlan RF-szmogot mérik. Ennek eredménye a BME-s honlapon elérhető világelső globális RF-szmog térkép

„Ma hajnalban a SMOG-P belépett a Föld légkörébe, és egy apró hullócsillagként végleg befejezte küldetését. Nagyon büszkék vagyunk erre a kis műholdra. Amellett, hogy egy új világrekordot állított fel, több mint háromszorosát teljesítette az elvárt élettartamának 2019. december óta. 297 napig működött az űrben, ezalatt közel 5000 alkalommal kerülte meg bolygónkat. A küldetés teljes sikerrel zárult, Magyarországon még a tegnap esti áthaladás során is sikerült friss adatokat letölteni. Az utolsó beküldött adatcsomag pedig Alabamából érkezett UTC idő szerint 3:33-kor. A műhold eredményeiből elkészült a világ első elektromágneses szennyezettségi térképe és sok technológiai kísérletet is sikerült elvégezni" – közölte Géczy Gábor műholdfejlesztő és csapata a SMOG-program Facebook-oldalán

A SMOG-1 műholdat várhatóan 2021 márciusában bocsátják fel.

Rovatok