Index Vakbarát Hírportál

Keressünk szuperlakható bolygókat!

2020. október 5., hétfő 17:31

Az elmélet szerint az univerzumban létezhetnek olyan bolygók, amelyek az Földnél is kedvezőbb környezetet nyújtanak az élet számára. Ezeket szuperlakható bolygóknak nevezzük. Csillagászok kerestek párat a jövő űrteleszkópjainak.

A 24 szuperlakható bolygót azonosító kutatás az Astrobiology című szaklapban jelent meg; szerzői Dirk Schulze-Makuch geobiológus a Washington State Egyetem és a Berlini Műszaki Egyetem bolygólakhatósági szakértője, a Rene Heller a Max Planck Naprendszerkutató Intézet kutatója és Edward Guinan a Villanova Egyetem munkatársa.

A szakemberek a jelenleg ismert 4500 exobolygót elemeztek, főleg hidegebb G osztályú csillagok, illetve K típusú csillagok körül, amelyek akár 70 milliárd évig élhetnek (a Nap várhatóan 10 milliárd éves élettartama felénél járunk).

A szuperlakható bolygó kicsit nagyobb, öregebb és nedvesebb a Földnél és kicsit lassabban kering a csillaga körül. Ugyancsak fontos, hogy a csillag, ami körül kering, hosszabb életű a Napnál, így bőven adott az idő az élet létrejöttéhez.

Az új űrteleszkópok érkezésével új információkhoz juthatunk, ezért fontos, hogy célpontokat válasszunk

– mondta Schulze-Makuch a készülő LUVOIR űrobszervatóriumra és az Európai Űrügynökség PLATO űrtávcsövére célozva.

Olyan bolygókra kell fókuszálnunk, amelyek a legkedvezőbb életfeltételeket ígérik, de vigyáznunk kell, hogy ne csupán egy második Földet keressünk, mert létezhetnek olyanok, mert létezhetnek olyan bolygók, amelyeken kedvezőbbek a viszonyok.

Egy szuperlakható magától értetődően a csillag körüli lakható zónában helyezkedik el, a Föld tömegének másfélszerese lenne, nagyobb területtel és nagyobb gravitációval, amely segítené az atmoszféra hosszabb távú megtartását. Öt Celsius-fokkal magasabb átlaghőmérséklet szintén kedvezőbb lenne az élet számára.

A 24 legjobb szuperlakható jelölt között egyik sem rendelkezik az összes szuper jellemzővel, de egyikük legalább négy szempontból felülmúlja a Földet.

Rovatok