Index Vakbarát Hírportál

Donorokat keresnek a koronavírus-fertőzöttek kezelésénél használt plazmakészítményekhez

2020. október 6., kedd 00:16

A járvány terjedésével egyre nagyobb szükség van a koronavírus-fertőzésen átesett betegek véréből előállítható plazmakészítményekre is, amelyet világszerte sikeresen alkalmaznak a súlyos fertőzéssel küzdő covidos betegek terápiájában. A Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Vérellátó Szolgálat ezért plazmagyűjtési kampányt indított, és várja az új típusú koronavírus-fertőzésen PCR-teszttel igazoltan átesettek jelentkezését – írta az OVSZ közleménye alapján az Infostart. Plazmadonornak bármelyik vérellátó intézményben vagy kiszállásos vérgyűjtési eseményen jelentkezhetnek az érintettek.

Fontos, hogy legalább három hete tünetmentes, és számos egyéb krónikus betegséggel – mint a szív-, érrendszeri problémák, cukorbetegség – nem küzdő gyógyult pácienseket várnak. Mint a kampányról szóló részletes tájékoztatóban írják, a jelentkezők orvosi vizsgálatokon is átesnek, amelyek segítenek eldönteni, hogy alkalmasak-e a plazmaferezisre. Ezek eredménye után egyeztetnek velük időpontot valamelyik plazmagyűjtő állomásra a beavatkozáshoz.

Segítsenek, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítményt állíthassanak elő

– kérte az OVSZ.

A két intézmény egyébként nemcsak a hazai betegek gyógyulásának megkönnyítése érdekében kezdett kampányolni, hanem azért is, mert részt vesznek abban az uniós programban, amelynek keretében a European Blood Alliance (EBA) támogatásával közös adatbázisban gyűjtik a gyógyult betegektől plazmaferezis útján előállított vérkészítmény, az úgynevezett konvaleszcens plazma (FFP) felhasználásával kapcsolatos adatokat. Ez azért fontos, mert az eljárást és a kezeléseket még nem standardizálták, az adatok révén azonban szakmai konszenzus születhet. A projekt magyar résztvevői a Dél-pesti Centrumkórház, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet és az Országos Vérellátó Szolgálat. A konzorcium szakmai partnere a Biotest Hungaria Kft. és a Plazma Pontokat működtető Plazmaszolgálat Kft.

A tudományos konzorciumban az OVSZ vezeti a speciális donorok regiszterét, koordinálja a gyűjtést, előállítja, tárolja és elosztja a kórházak között a speciális plazmakészítményt (konvaleszcens FFP-t). Emellett készítményeket állít elő a plazmaterápiát alkalmazó egyetemi kutatócsoport számára is, amelyben részt vesz a Semmelweis Egyetem, a Testnevelési Egyetem és a Kedplasma.

Rovatok