Index Vakbarát Hírportál

Fapados tornaórák

2020. október 12., hétfő 11:49 | aznap frissítve

Kipróbáltuk a Honor októberben bemutatkozó új okosóráit: a Honor Watch ES-t és a Honor GS Prót, és bizonyos fenntartásokkal szerethetőnek találtuk ezeket.

A kínai Huawei fiatalok felé forduló, olcsóbb márkája, a Honor szeptemberben bejelentett eszközei között két új okosórával bővíti „intelligens ökoszisztémáját”. A masszív túlélőóra GS Pro és a nőiesen gracillis ES nem az önálló okosórák, hanem a mobiltelefonok funkcionalitását kiegészítő kényelmi eszközök – aktivitástrekkerek vagy fitnesszórák – közé tartoznak. Mielőtt azonban bankjegyekkel hintené be a megfelelő felületet, a tisztelt vásárlónak fontos tudnia, hogy az órák funkciói csak a saját márkás telefonokkal használhatók ki teljesen. Ennyit az ökoszisztémáról.

Hölgyek előre – Honor Watch ES

Chewbee kutya egy pillanatra a Harcosok Klubjában találja magát, amikor a tesztkészüléket bontogató újságírók a Project Mayhem tagjaiként körülállják és fekete műanyag órát próbálnak a mancsára illeszteni. A kalandos sorsú tibeti spániel nem szeretné tesztelni az eszközt és szabadon távozik.

A női perspektíva érdekében bevont kolléga érdeklődve nézi a meteoritfekete terméket, és kifejti, hogy nyugtalanítja az okostelefonok sötét számlapja. Nem is sejti ekkor, hogy könnyedén beállítható az eszközön mindig látható számlap (cserébe gyakrabban kell töltőre tenni). Persze létezhetnek olyanok, akiknek kifejezetten tetszik, hogy permanensen arctalan strandkarszalagot hordanak. Ha már itt tartunk: a készülék vízálló.

Az óra használatához a Huawei Health applikációra van szükség, másodpercek alatt kapcsolódik az androidos telefonhoz, majd pár percig frissíti a programját. Ezután már majdnem mindent tud, amit tudhat: pulzust és véroxigént mér, lépést számlál, alvásminőséget rögzít (titkos favorit funkció horkolás gyanújába keveredetteknek), igény szerint edzést vezényel vagy csak rászól a tulajdonosra, hogy

egy kicsi mozgás mindenkinek kell.

A Honor Watch ES várhatóan 100 euró körüli áron lesz elérhető. Telefonálásra vagy kihangosítóként nem használható, de telefonnal kapcsolódva értesít a bejövő hívásról. Távirányítható róla a telefonon szóló zene vagy a fényképezőgép.

Honor Watch ES – adatok

Kijelző: 456 x 280 pixeles, 1,64" AMOLED
Kommunikáció: Bluetooth 5.0
Szenzorok: accelerométer, giroszkóp, pulzusmérő, véroxigénszint-mérő
Tárhely: 4 GB
Tömeg: 21 gramm

A grafikus számlapok letöltögetése és mindenféle nyomkodás során ismeretlen telefon ikonra bukkanunk, amely váratlan jelenséget okoz: a telefon teljes hangerővel angolul kezd kiabálni, hogy itt vagyok. Rövid zavarodottság után ráébredünk, hogy az okosórák leghasznosabb alkalmazására találtunk rá: arra, amelyik segít megtalálni a lakásban elhagyott, szennyestartón felejtett, Lenin-összes mögé beesett telefont. „Tyű, ilyen kell nekem” – reagál a telefonmegtaláló funkcióra a hölgy kolléga.

A lényeg, a Honor Watch ES-sszel úgy formában, mint tudásban egy olcsóbb GPS nélküli Huawei Watch Fitre tehet szert, aki megvásárolja.

Összegzés: A Honor Watch ES kiegészíti a hasonló márkájú telefont és az életet megkönnyítő funkciókkal hálálja meg az árát.

Városi hegymászó – Honor Watch GS Pro

A GS Pro 250 eurós ára jóval túlszárnyalja testvéreit, a Honor MagicWatchot és Huawei Watch GT-t, de mivel az amerikai hadsereg nyúzótesztjén megfelelt (ütés-, sár- és vízálló), a túlélőórák mezőnyébe tartozik, ahol azonban nem számít drágának. Kiemelkedő továbbá 790 mAh-os kapacitású akkumulátora, amellyel a gyártó szerint akár 25 napig is működhet az eszköz. Ez lapzártáig reálisnak mutatkozott, mint ahogy az is, hogy egyes tesztelők által használt funkciók (például a GPS-es hazaútkalauz) sokat fogyaszthatnak.

A GS Pro mindenütt fekete, kerek és kemény óra. Az ismerkedést a eszközpárosítás és félórás szoftverfrissítés követi. 

Honor GS Pro – adatok

Kijelző: 454 x 454 pixeles 1,39" AMOLED
Kommunikáció: NFC, GPS, Bluetooth 5.0
Szenzorok: accelerométer, giroszkóp, pulzusmérő, véroxigénszint-mérő, barométer, iránytű
Tárhely: 4 GB
Tömeg: 45 gramm

Rövid viselési teszt: úgy érzem, a Mága Zoltánná válás tornácán állok, nagy méretű, értékesnek tűnő karórával. Egyébként ez egy téves érzet, ami abból fakad, hogy a karóra mint műfaj korszakváltáson ment át a huszadik század végén, amiből okos eszközként tért visza. Ez azért jó, mert a modern kor divatjában a férfiaknál nullára redukált ékszerviselet alól az egyik leglátványosabb kivétel a karóra. 

A számlapboltban másodpercek alatt megvan az egyetlen választható „This is fine” mémből készült számlap. Még jobb, hogy a felhasználó egyéni számlapot hozhat létre telefonról NFC-n átlőtt képpel – ehhez azonban Huawei telefon szükséges.

A tesztelés első huszonnégy órájában gyakorlatilag megszokom és megszeretem a csuklómra erősített vasat. Mivel nem elégszer álltam fel a mozgásra való felszólításaira, hazafelé az óra úgy dönt, hogy most edzek. Jóváhagyom. Beugrok egy boltba, de kicsit túl sokat tétovázok a csokispolc előtt, ezért a GS Pro közli, hogy 

az edzésnek vége,

és angolul fennhangon elsorolja a megtett távolságot, a lépéseket és az elfogyasztott kalóriákat. A kinyilatkoztatás hangzása hozza a MÁV-hangosbemondók összeollózott darabos hanglejtését. Egy strucc far-hátat ölelő kontyos nyugdíjas néni ijedten néz rám. Kinyomom az órát, mielőtt azt hiszi, hogy dróncsapást megelőző figyelmeztetést hall, vagy önmegsemmisítésre kapcsolt a vekker.

A készülék GPS-chipjének működésével kapcsolatban nem tudunk biztosat, a vasbeton árnyékoló hatására érzékeny, tehát benne van az órában. A megtett úton visszanavigáló Route Back nevű szolgáltatás (kódneve legyen Jancsi és Juliska) nagyon hasznosnak tűnik, de előkeresése kifejezetten nehézkes, és indítás után csak annyit közöl, hogy odaértünk, ahol vagyunk, és ugyanezt állítja háromszáz méterrel távolabb is. Egy újabb félórás firmware-frissítés és újraindítás sem segít a dolgon.

Egy becsúszott „please translate” felirat (le nem fordított változó az Időjárás menüben) tovább árnyalja a felhasználói élményt. 

This is fine.

Összegzés: Mint túlélést segítő használati tárgy indokolható, mint okoseszköz a megfelelő márkájú telefon birtokában éppenhogy.

Köszönjük a Honornak a tesztkészülékeket.

Rovatok