Index Vakbarát Hírportál

PlayStation 5: javíthatatlan lehet, ha elromlik az SSD

2020. október 12., hétfő 15:59 | aznap frissítve

A Magyarországon november 19-én boltokba kerülő PlayStation 5 és lemezmeghajtó nélküli verziója, a PlayStation 5 Digital Editon SSD meghajtójának meghibásodása akár pontot is tehet a konzol életére.

A Notebookcheck.net vette górcső alá a PlayStation 5 825 gigabyte-os belső SSD-jét és írásában egy lehetséges komoly hibaforrásra hívta fel a figyelmet. A régebbi generációs konzoloknál eddig a HDD lemezmeghajtók (például a PlayStation 3 és a PlayStation 4 esetében is) külön alkatrészként kerültek bele a masinába, így meghibásodás esetén egyszerűen ki lehetett cserélni azokat egy másikra.

A PlayStation 5 esetében viszont a szóban forgó 825 gigabyte-os belső SSD-t nemes egyszerűséggel ráforrasztották a alaplapra. Ez akár praktikus megoldás is lehetne, a probléma csak az, hogy ha ez az SSD egyszer elromlik, akkor gyakorlatilag lehetetlen lesz kicserélni a hibás alkatrészt, míg ez a régi generációs konzoloknál egyszerű szervizes rutinmunka volt. Mivel az alaplapra forrasztott belső SSD-ről beszélünk, nyilván elég esélytelen, hogy a szervizben javítsák, így, ha a konzol még garanciális, akkor ki kell cserélni egy másikra, ha pedig már nem, akkor nemes egyszerűséggel megy a kukába. Mivel a november végén megjelenő PlayStation 5 teljes verziójának ajánlott fogyasztói ára 184 900 Ft-ba kerül majd (a lemezmeghajtó nélküli verzió: a PlayStation 5 Digital is 149 990 Ft), így nem olcsó mulatság egy ilyen konzol elvesztése.

Élettartam paraméterek

Függetlenül attól, hogy integrált SSD-ről, vagy a régi, hagyományos megoldásról beszélünk, mindegyik modellnek az ún. MTBF alapján mérik az élettartamát. Az angolul mean time between failures kifejezés rövidítése magyarul a meghibásodások között átlagosan eltelt időt takarja, és ez egy statisztikai alapú minőségi paraméter. A másik ilyen paraméter a TBW, tehát összesen hány terabyte-nyi adat kerül fel az SSD-re a meghibásodás előtt, magyarán: mennyire használódik el az SSD. Gyakorlatilag ez a két mutató, amely az SSD élettartamát befolyásolja. Míg a konzol többi alkatrésze sokkal ritkább esetben romolhat el, addig a 825 GB-os SSD a Notebookcheck.net szerint sokkal esélyesebb, hogy előbb, vagy utóbb tönkremegy.

Ez elég rosszul hangzik, viszont öröm az ürömben, hogy az MTBF és a TBW értékei olyan magasak, hogy 

a legtöbb játékos ezt a plafont el sem érheti,

így az sem biztos, hogy egy átlag, vagy akár kockajátékos egyáltalán belefuthat a meghibásodott SSD problémájába (ami akár egy egészében kidobható konzolt is eredményezhet).

Egyelőre még nem világos az sem, hogy a Sony nem nyújt-e majd valamilyen megoldást arra nézve, hogy ezt a meghibásodást megkerülje. Ezt a hibalehetőséget ugyanis a Sony úgy védhetné ki, ha az operációs rendszert vagy annak kritikus rendszerfájljait át lehetne vinni egy külön megvásárolható, külső SSD meghajtóra (nem véletlenül van egy M2-es slot a PS5-ön), így, ha elromlik a belső SSD, akkor, ha lecserélni ugyan nem is lehet, de legalább a külsővel tovább élhet a PlayStation 5 konzolunk.

A PlayStation 5 Standard Edition (500 euró – 190 ezer forint) és a PlayStation 5 Digital Edition (400 euró – 150 ezer forint) november 19-étől lesz Európában kapható.

Rovatok