Index Vakbarát Hírportál

Nyomtass otthon repülőgépszimulátort!

2020. október 13., kedd 08:39

3D nyomtatóval tervezett és készített magának profi joystickot az ezermester játékos.

Egy igazi szimulátorrajongó jól tudja, hogy joystickkel, vagy irányítópedálokkal sokkal teljesebb élmény kedvenc műfajával játszani, de mit csináljon akkor, ha nincs elég helye a lakásban egy újabb méretes kütyüre, a borsos árról már nem is beszélve?

Akaki Kuumeri gondolt egyet, tervezett, és 3D nyomtatóval készített egyet magának. Szárnyakat adott vágyainak.

A Microsoft Flight Simulator, illetve a Star Wars Squadrons után ismét fellángolt az érdeklődés a videojátékok klasszikus korszakát idéző irányító eszközök: a joystickok iránt. Persze, manapság is lehet ezeket az eszközöket kapni, de sokkal drágábbak, mint a szokásos PS4-es, vagy Xbox One-os gamepadeknek, ráadásul esetenként sok helyet is elfoglalnak. Sokkal praktikusabb olyan kiegészítő eszközöket ráilleszteni a meglévő gamepadekre, amelyekkel joystick módjára irányíthatjuk kedvenc szimulátorunkat.

Maszek joystick mindenkinek

Egy Akaki Kuumeri nevű szimulátorrajongó - aki történetesen ért is az ilyen eszközök tervezéséhez és gyártásához - külön tervrajzokat készített ezekhez a kiegészítőkhöz és 3D nyomtatóján ki is nyomtatta azokat. A különféle darabkákat úgy tervezte meg, hogy egyaránt könnyedén illeszkedjenek egymáshoz és a meglévő PS4-es gamepadjához is. Többféle verziót is kidolgozott, mire a végleges elkészült - bár elképzelhető, hogy meg ezen is fog alakítani további verziókban. Ahogy Kuumeri videójában is látható, a gamepaden lévő tüzelésgombokat átirányította az új karokra, míg más funkciógombok eléréséhez továbbra is a PS4-es irányítójához kell nyúlnunk.

No és mi a helyzet a többi konzollal? Kuumeri úgy tervezte meg a plusz karokat, hogy a saját PlayStation 4-én kívül az Xbox 360, Xbox One, vagy Nintendo Switch Pro gamepadjaihoz is passzoljanak – ezeknek a különböző verzióit a Thingieverse-ről lehet letölteni ingyen és bérmentve és akinek van 3D-s nyomtatója, az ki is nyomtathatja és a hozzáadott instrukciók alapján össze is rakhatja a kütyüt. Természetesen Kuumeri azokról sem feledkezett meg, akiknek nincs 3D nyomtatójuk, ugyanis a karokat a maguk fizikai valójában is meg lehet vásárolni ezen az oldalon

Rovatok