Index Vakbarát Hírportál

Fekete lyukakkal vetekedne a szupermágnes

2020. október 13., kedd 11:05

A mikrocsövecskével keltett egy megatesla erejű mező 10 nanomásodpercig tartana, csak egy elég erős lézerre lenne hozzá szükség.

A legerősebb ember által létrehozott mágneses mezőt 2018-ban hozták létre lézerekkel és 1,2 kilotesla erejű volt, vagyis ezerszer erősebb az általában 1 teslás teljesítményű orvosi MRI berendezéseknél.

Az Oszakai Egyetem munkatársa Maszakatszu Murakami és kollégái szuperszámítógépes szimuláció segítségével kidolgoztak egy módszert, amivel megdöntenék az eddigi rekordot és 1 millió teslás mágneses mezőt hoznának létre. Ilyen erejű mágneses mezők csak a neutroncsillagok és fekete lyukak környezetében léteznek.

Kell hozzá vagy 100 petawatt

Az eljárás úgy működne, hogy mikrocsöveket bombáznának nagy teljesítményű lézerekkel. A mikrocsövek falából a csövek közepébe sodródó nagy energiájú elektronok összeomlasztanák a mikrocsövet elektromos áramot keltve. Az áram egy már létező mágneses mező erejét erősítené több nagyságrenddel.

A hatás kiváltásához 1 kilojoule energiájú 100 petawatt összteljesítményű lézer szükséges. A legerősebb európai lézer az ELI projekt 10 petawattos eszköz a romániai Magurelében épül. Kínai kutatók pedig Extrém Fény Állomás néven terveznek 100 petawattos lézert építeni.

Az ultraerős mágneses mezők többféle módon felhasználhatók fizikai alapkutatásokban, például a sötét anyag kutatásában. Emellett minden erősebb vagy kisebb mágneshez vezető fejlesztés kulcsfontosságú a nukleáris fúziós reaktorok fejlesztésében.

Rovatok