Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a szemetelést a Holdon

2020. október 14., szerda 12:51

Cape Canaveralban az űrkutatás piacvezetőjének új szabályai megtiltják a harcot és a szemetelést a Holdon, és az olyan történelmi helyszíneket is el kell kerülniük a kísérőbolygóra lépő űrhajósoknak, mint az Apolló–11 egykori bázisa.

A NASA most hozta nyilvánosságra új irányelveit az Artemis holdra szállási programmal kapcsolatban. A szabályok az 1967-es világűrszerződésen és más megállapodásokon alapulnak. Az úgynevezett Artemis-egyezséget eddig nyolc ország írta alá. Az alapító tagok között szerepel az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Olaszország, Japán, Luxemburg, az Egyesül Arab Emírségek és Nagy-Britannia. Jim Bridenstine, a NASA politikai és adminisztrációért felelős igazgatója abban bízik, hogy az egyezményhez minél több állam csatlakozik. 



A NASA tervei szerint legkorábban 2024-ben szállhatnának le ismét űrhajósok a Holdon. 

Egy egész sor irányelvet felsorolnak, amelyek közül kiemelik, hogy a küldetés lényege nemcsak a Holdra jutás, hanem az is, hogy értékeinket is magunkkal vigyük. 

A NASA nemzetközi űrállomásának élő  videostreamjét itt  követhetik.

Artemis-program

Mindeddig csak az Egyesült Államok küldött embert a Holdra: 1969 és 1972 között 12 amerikai űrhajós járt az égitesten. Oroszország egyelőre kívülről szemléli a fejleményeket. Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője hétfőn egy nemzetközi űrhajózási kongresszuson arról beszélt, hogy az Artemis-program túlságosan Amerika-központú, és ő inkább a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonló együttműködési modellt részesítene előnyben. Az űrkutatásban szintén élenjáró Kína teljesen kimaradt az egyezményből. A NASA ugyanis, legalábbis egyelőre, semmiféle kétoldalú megállapodást nem köthet az ázsiai országgal.

 

Rovatok