Index Vakbarát Hírportál

170 milliárdért árulja a Huawei a Honort

2020. október 15., csütörtök 13:48

A kínai Huawei több céggel is – többek között a a Digital China Grouppal is - tárgyal arról, hogy megválik a Honor brandjétől nagyjából 25 milliárd jüanért (170 milliárd forintért)

Elemzők szerint az amerikai szankciók nyomán a Huawei cég prioritásai átalakultak, és a jövőben inkább a legfelsőbb kategóriájú telefonjaira összpontosít majd, nem pedig azt olcsóbb árfekvésű Honor márkára, amelyet annak idején leginkább a fiataloknak és árérzékenyebb vásárlóknak szántak.

Még nem teljesen végleges, hogy a megvételre felkínált csomag pontosan mit foglal magában, de az elég valószínű, hogy a Honor márkán túl a kutatási és fejlesztési részleg és az ehhez kapcsolódó ellátási lánc-menedzsment üzletág is benne lesz a Reuters-nek nyilatkozó, meg nem nevezett források szerint.

Mindez részvényopciók nélkül, egyszerű pénzes tranzakcióval működne és az ilyen szintű üzletekhez mérten várhatóan kisebb összegről beszélhetünk - valahol 15 és 25 milliárd jüan közötti pénzt vár el a Huawei az eladásért.

A Honor telefonok fő forgalmazója, a Digital China a legvalószínűbb vevő, de a lehetséges vásárlók között megtalálható a TCL kínai elektronikai gyártó és a rivális okostelefongyártó: a Xiaomi Corp is. Az üzlettel kapcsolatban a sajtó megkereste a Huaweit is, de egyelőre nem voltak hajlandóak hivatalosan nyilatkozni és a többi gyártó sem kommentálta a folyamatban lévő tárgyalásokat.

A Honor brandet a Huawei még 2013-ban hozta létre, de az értékesítés többnyire függetlenül működik az anyacégtől.

„Itt csak győztesek lehetnek”

Kuo Ming-chi, a TF International Securities üzleti elemzője szerint a Honor mobiltelefonüzletág eladása a Honornak, a cég beszállítóinak, és a kínai elektronikai iparnak egyaránt win-win szituáció lehetne.

Kuo Ming-chi ezt azzal indokolta, amennyiben a Honor független a Huaweitől, akkor az okosotelefen komponenseinek vásárlásaira többé nem vonatkoznának az USA Huaweit érintő tiltásai, ez pedig nyilván nagy segítség a Honor okostelefon üzletágának.

A hír kapcsán megugrott a Digital China árfolyama: 8,3 százalékos pluszban is járt a tegnapi napon, idén pedig már összességében 50,9 százalékot emelkedett.

Az amerikai kormány múlt évben tiltotta meg a saját országa cégeinek, hogy a Huawei-vel üzleteljenek, arra hivatkozva, hogy a techóriást a kínai kormány irányítja. A Huawei viszont többször is tagadta, hogy veszélyt jelentene az USA számára.

Májusban Washington új szabályokat jelentett be, amelyek célja annak korlátozása volt, hogy a Huawei az 5G hálózati eszközökhöz és az okostelefonokhoz tervezett kulcsfontosságú chipeket szerezhessen.

A Honor márka, amely telefonjait online értékesíti saját webhelyein és harmadik féltől származó kiskereskedőkön keresztül, a Xiaomi, az Oppo és a Vivo céggel verseng az alacsonyabb kategóriájú telefonok piacán Kínában, továbbá telefonjait Délkelet-Ázsiában és Európában is forgalmazzák.

Vékony volt az árrés

A Honor márkájú okostelefonokból 14,6 millió készült, ami a Huawei idei második negyedévében leszállított 55,8 millió okostelefonjának 26% -a - derül ki a Canalys kutatócég becsléséből.

Az alacsonyabb kategóriájú telefonok árrése azonban nem túl sok profitot hozott a Huaweinek: a Honor kevesebb mint 5 milliárd jüan nettó nyereséget könyvelhetett el tavaly mintegy 70-80 milliárd jüan bevétel mellett – nyilatkozta a cég egyik alkalmazottja.

Ha a Digital China ajánlatát fogadják el, amely a felhőalapú számítástechnikával és más vállalkozásokkal is együttműködik a Huawei-vel, akkor a cég azt tervezi, hogy finanszírozza a Huawei banki kölcsöneinek nagy részét.

Rovatok