Index Vakbarát Hírportál

Naponta egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy átlagos egyéves

2020. október 20., kedd 07:48 | aznap frissítve

Csaknem egymillió mikroműanyagot nyelhet le naponta egy átlagos egy év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegek sterilizációja és a tápszer elkészítése miatt – derül ki a Nature Food tudományos folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmányból.

A tanulmány szerint nagy mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki a műanyag cumisüvegek, ha meleg folyadék van bennük. Ráadásul minél melegebb a benne lévő folyadék, annál többet.

A kutatók 48 országban vizsgálták, hogy egy átlagos egyéves kisgyermek mekkora mennyiségben nyelhet le mikroműanyagot. A polipropilén cumisüvegek körülbelül 16 millió mikro- és több trillió nanoműanyagot bocsáthatnak ki literenként. Ha a cumisüvegben található folyadék 25-ről 95 Celsius-fokra nő, akkor a mikroműanyag-kibocsátás 0,6 millió részecskéről 55 millióra emelkedik a kutatócsoport szerint.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy más polipropilénből készült termékek forró folyadékkal való érintkezéskor is ugyanúgy bocsátják ki a mikroműanyag-részecskéket, mint a vizsgált cumisüvegek.

A mikroműanyag szennyezést úgy lehet csökkenteni, ha nem műanyagban, hanem üveg- vagy rozsdamentes acél edényben melegítik a fertőtlenítéshez vagy a tápszer elkészítéséhez használt vizet. A kutatók azt javasolják, hogy a kész tápszert ne melegítsék se műanyag edényben, se mikrohullámú sütőben, és ne rázzák erősen.

A polipropilén egy széles körben használatos hőre lágyuló polimer. A polietilén és a PVC mellett a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag.

Rovatok