Index Vakbarát Hírportál

Sivatagi levegőből csinál ivóvizet a gép

2020. október 20., kedd 16:58

Az MIT kutatóinak új gép képes a vizet kivonni a majdnem teljesen száraz levegőből, mindezt a napfény erejével, és minimális elektromos árammal. Ilyen módon az éghajlatváltozás okozta ivóvízhiány ellen vennék fel a küzdelmet.

Az eszközt, amelyet Alina LaPotin és kollégái fejlesztettek ki, a zeolit nevű anyagon alapul. Ez este gyűjti össze a levegőből a párát. Napközben pedig napenergia segítségével engedi ki az este összegyűjtött vizet.

Az itt használt zeolit nagyon szivacsos, így a nagy felületén keresztül képes viszonylag sok vizet megtartani. Az eddig létező ilyen rendszerek csak nedvesebb területeken – körülbelül ötvenszázalékos páratartalom mellett – működtek. A csapat szerint az új fejlesztés akár húszszázalékos páratartalmú levegőből is képes iható vizet termelni, ami a szárazabb régiókban is hasznossá teszi a technikát.

Az eddigi tesztek alapján az egy négyzetméteres gép egy nap alatt 0,77 liter vizet termelt. A kutatócsoport a biztató eredmények fényében a gép hatékonyságának fokozásán dolgozik, kilátásba helyezve új anyagok fejlesztését és felhasználását.

Rovatok