Index Vakbarát Hírportál

A szabadság kibernetikus delfinje

2020. október 26., hétfő 12:52

Mérnöki csúcsteljesítmény segíthet 3000 fogságban tartott delfinen.

Az Edge Innovations, egy San Franciscó-i székhelyű mérnöki cég olyan robotdelfint épített, amely szinte pontosan úgy néz ki és viselkedik, mint a valódi, írja a Reuters.

A vállalat abban reménykedik, hogy egy napon az animatronikus delfinek fel tudják váltani a nyomasztó, Seaworld-stílusú látványosságokként mutogatott emlősöket.

Jelenleg mintegy 3000 fogságban lévő delfint szó szerint dollármilliárdok termelésére használnak fel, ugyanis a delfináriumok többsége könyörtelenül élménypopulista haszonhajhász börtön az állatok számára. Alternatívát szeretnénk kínálni az egyik legokosabb és legérzelmesebb állat megismeréséhez és megszeretéséhez.

mondta Walt Conti alapító és vezérigazgató a Reutersnek.

Egy nagyfiú

Az animatronikus delfin orvosi minőségű szilikonból készül, 2,6 méter hosszú, a súlya körülbelül 250 kilogramm. A vállalat a fejlesztés és kivitelezés során több évtizedes tapasztalatból is merít – korábban animatronikát épített hollywoodi kasszasikerekhez, beleértve a „Free Willy”-t és a „Deep Blue Sea”-t. Az Edge Innovations az android irányítású delfint gyermekek és a szülők gyakorlati oktatási élményének részeként képzeli el.

Tanulási tapasztalat

A robotdelfin akkumulátorkapacitása elegendő arra, hogy sekély merüléseket hajtson végre, megfelelően lebegni tudjon, és képes legyen visszatérni a felszínre. A lélegzetvételét is tudja szimulálni, és élethűen kanyarodik is

– mondta Roger Holzberg, a Walt Disney egykori kreatív igazgatója, aki az Edge-dzsel közösen dolgozott a delfinen.

A következő, jelenleg is fejlesztés alatt álló delfinverzió legnagyobb újdonsága az lenne, ha – a várakozásoknak megfelelően – 10 órát tudna víz alatt tölteni.

Rovatok