Index Vakbarát Hírportál

Politikai támogatást kap a javítás joga

2020. október 27., kedd 11:52

Tervezett elavulás helyett javíthatatlanná válnak az eszközök. Az egyszer használatos telefonok jót tesznek a forgalomnak, de rosszak a környezetnek és fogyasztóknak.

Mint ismert léteznek olyan emberek, akik képesek akkumulátort cserélni a mobiltelefonjukban, esetleg kicserélni a törött fényszórót egy autón. Mára csökkenőben van az ilyen szerelői tehetség értéke. Miért? Egyre inkább terjed a javíthatatlanság, amely garanciális szakszervizelésbe, és végső soron lehúzásba torkollik és amúgy működő dolgokat egyszer használatossá változtatva fokozza a szeméttermelést a forgalom növelése érdekében.

Eddig számítástechnikai eszközöknél, hűtőgépeknél, katonai eszközöknél, autóknál és traktoroknál volt jellemző tendencia. 2020 és a koronavírus megmutatta, hogy létezik javíthatatlan lélegeztetőgép is.

Túl messzire mentek

A javítás jogáért küzdő mozgalom a 2010-es évek közepén ütötte fel a fejét az Apple termékeivel kapcsolatos üzleti gyakorlata hatására.

Az Egyesült Államok képviselőháza az említett lélegeztetőgépes eset nyomán nyáron fogadott el  törvényt az orvosi eszközök javíthatóságának kötelezővé tételéről. Az elmúlt években pártfüggetlenül 20 amerikai államban fogadtak el olyan szabályozást, amely több lehetőséget ad autójavítás terén, több lehetőséget adva helyi műhelyeknek.

A törvényhozók felkérésére az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) átfogó jelentést készít a javítás korlátozásával járó üzleti gyakorlat hatásairól. Mindez a vizsgálat elindítói szerint a tervezett elavulás gyakorlatának kiterjesztése (a tervezett elavulás, amikor egy terméket gazdasági megfontolásból úgy terveznek, hogy egy adott időn belül mindenképp használhatatlanná váljon), ami a pazarlás és környezetszennyezés egyik legjelentősebb okozója.

Ami belül van, az a cég tulajdona

Az Apple adatai szerint a üvegházhatást okozó gázok kibocsátó tevékenységük 83 százaléka az iPhone gyártásából, bányászatból és nem utolsósorban a telefonok globális fuvarozásából származik.

A John Deere traktorok esetében olyan felhasználási szerződést kötnek, amelyben a gazda nem láthatja a gépét irányító szoftvert és az abba való belenyúlás pert von maga után.

Az Európai Parlament 2017-ben javasolta először a tagországoknak, hogy a javítás jogát támogató szabályozásokat fogadjanak el. Az Európai Bizottság márciusban jelentette, hogy 2021-re a javítás jogát garantáló szabályozást vezet be a telefonoknál, tableteknél és laptopoknál. A 2020-as európai körkörös gazdasági cselekvési terv igyekszik fenntarthatóságot megkövetelni a termékektől, hogy csökkentse a hulladék termelését a szabványosítás és javíthatóság által.

Rovatok