Index Vakbarát Hírportál

Biobankkal mentenék a veszélyeztetett korallokat

2020. október 30., péntek 17:40

Az ausztrál Nagy-korallzátony szomszédságába, a queenslandi Port Douglasbe tervezett biobankban tárolnának élő egyedeket a világ jelenleg legveszélyeztetettebb korallfajaiból, arra az esetre, ha a jövőben újra kellene éleszteni egyes populációkat a természetben, írta a távirati iroda a The Guardian cikkére hivatkozva.

A norvégiai nemzetközi magbunker mintájára megálmodott Élő Korall Biobankban nyolcszáz különböző korallfajt őriznének és tenyésztenének, a létesítményben emellett kutatólaboratóriumok is helyet kapnának, és akváriumszerű turistalátványosságként is működne. 

A projekt mögött álló Great Barrier Reef Legacy nonprofit csoport a jövő héten kezdi meg a korallok begyűjtését az ausztrál Nagy-korallzátony területén, és a virágállatokat ideiglenesen Cairnsben helyezik el.

Abban bíznak, hogy a tervezett nyolcszáz korallfajtát már 2025-re begyűjtik.

Egy közelmúltbeli tanulmány szerint az ausztrál Nagy-korallzátony virágállatainak száma több mint felére csökkent az elmúlt 25 évben, és a világhírű koralltelep idővel felismerhetetlenné fog válni, ha nem csökkentik drasztikusan az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Rovatok