Index Vakbarát Hírportál

Elveszítette a dezinformáció elleni háborút a Facebook?

2020. november 3., kedd 13:51

A tényellenőrzőknek nem igazán sikerül az álhírek eltávolítása, a politikai ellenfelek szerint lavíroznak, a cég szerint ők az egyetlenek, akik a dezinformáció ellen fellépnek.

A Columbia Journalism Review (CJR) által készített felmérés úgy találta, hogy félgőzzel működik a legnépszerűbb közösségi oldalának rémhírszűrője. A lap munkatársai 1100 hamis állítást tartalmazó bejegyzést találtak a Facebookon és Instagramon, kevesebb mint felükön tüntették fel, hogy az adott információ megbukott a tényellenőrzésen.

Mint ismert Zuckebergék Donald Trump 2016-os győzelmét elősegítő agresszív álhírkampány nyomán döntöttek a tényellenőrzés bevezetése mellett. 

Nem segít a mesterséges intelligencia

Szerintem ez nem volt más, mint egy nagyon olcsó píárdobás

– vélekedett Brooke Binkowski, az egyik első hoaxvadász Snopes alapítója.

A Popular Information februári kutatása megállapította, hogy az álhír ellenőrző mechanizmus egyszerűen túl lassan reagál, mire felcímkéznék, az információ gyakorlatilag bejárja a világot. Ezen még a Facebook által sokszor előhúzott mesterséges intelligenciájuk sem segített, ami állítólag automatizálással segít, amíg a humán munkaerő az új álhíreket kutatja.

A CJR elemzésében úgy találták, hogy a hamis információt tartalmazó bejegyzések minimális változtatásokkal zavartalanul terjedtek tovább. A rendszer egyszerűen nem ismerte fel a duplikációkat. Ugyancsak sokáig élnek a Facebookon a téves újságcikkek, amelyek értesüléseit gyakorlatilag perceken belül korrigálhatják, de a megosztott bejegyzéseken ez már nem változtat.

Bár a Facebook idén márciusban megígérte, hogy üldözni fogja a vírussal kapcsolatos álhíreket és erre a célra egymillió dollárt nyújtott át az ellenőrzéssel megbízott partnereknek, tovább is bekerülhettek olyan hírek, mint az, hogy Ugandában a hidroxiklorokin miatt alig vannak halálos áldozatai a koronavírusnak, miközben a szerről megállapították, hogy nem hatásos.

Túl sok, túl kevés, cenzúra

A Trumppal hagyományosan és tulajdonosa Jeff Bezos révén is szemben álló Washington Post szerint a Facebook kifejezetten elnéző volt Donald Trump és környezetének oldalain megjelenő hamis információkkal. A republikánusok Trump első kampánya óta azzal vádolják, hogy politikai ellenfeleik aktív polkorrekt cenzúrázó buzgalma általános antikonzervatív elfogultságot eredményez a különböző közösségi platformokon. A Washington Post értesülései szerint általában az elfogultság emlegetése vette el a Facebook tényellenőrzőinek a kedvét, akik – belső források elmondása szerint - fele-fele arányban próbálják lelőni az konzervatív és liberális álhíreket. 

A cég képviselői szerint nincs szabály a kiegyensúlyozásra. A Facebook inkább arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a többszörös álhírterjesztésért komoly büntetéseket osztanak és a mai napig egyedül ők foglalkoztatnak nyolcvan különböző tényellenőrző szervezetet.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok