Index Vakbarát Hírportál

Nem antitestekkel, de reagál az immunrendszer a koronavírusra

2020. november 3., kedd 14:58

Hat hónappal a koronavírus-fertőzés után is mutattak válaszreakciót a szervezet immunsejtjei egy száz embert érintő brit kutatás szerint – írja a BBC.

A kutatás arra kereste a választ, hogy a koronavírussal való korábbi fertőződés megvédheti-e az embert abban az esetben, ha másodszor is találkozna a kórokozóval, és ha igen, mennyi ideig tarthat az immunitás.

A szakemberek azt már tudták, hogy nagyjából tíz nappal a fertőzés után kezdenek el termelődni az antitestek, azonban idővel a számuk fogyatkozni látszik. Megfigyelték, hogy a T-sejtek (az immunsejtek egy fajtája) megtámadják a vírussal fertőzött sejteket, ez a sejtes immunválasz pedig kulcsfontosságú eleme lehet a védekezésnek. Tudományos lap még nem publikálta a tanulmányt.

A kutatást a brit Koronavírus-immunológiai Konzorcium végezte a Birminghami Egyetem, az Országos Egészségügyi Kutatóintézet manchesteri klinikája, valamint a brit közegészségügyi szolgálat (PHE) bevonásával.

Az első eredmények szerint a T-sejtek válasza tartósabban megmaradhat, mint a kezdeti antitestes reakció, ennek pedig jelentős hatása lehet a Covid–19 elleni vakcina fejlesztésére és az immunológiai kutatásokra

– közölte Shamez Ladhani, a PHE járványszakértője.

Paul Moss, a Birminghami Egyetem kutatója szerint tanulmányuk az első a világon, amelyik kimutatta, hogy a fertőzés után hat hónappal is komoly sejtes immunválasz tapasztalható.

Az eredmények 23 női és 77 férfi egészségügyi dolgozótól vett minták elemzésén alapulnak. Márciusban és áprilisban mindannyian elkapták az új koronavírust, de egyikük állapota sem volt olyan súlyos, hogy kórházba kerültek volna. Tüneteik enyhék vagy közepesek voltak, de tünetmentesek is akadtak közöttük.

Rovatok