Index Vakbarát Hírportál

Üzleti műholdak ellen tiltakozik a NASA

2020. november 3., kedd 09:29

Nem mindig jó, hogy egyre olcsóbb az űrbe jutás. Ez az első alkalom, hogy az űrügynökség tiltakozik egy műholdrendszer ellen.

Hivatalos tiltakozást adott be a NASA az amerikai szövetségi távközlési felügyelet engedélyére váró tervvel szemben. A tervet az AST&Science (AST) nevű cég nyújtotta be, akik műholdas antennarendszert telepítenének 720 kilométer magasságban föld körüli pályára.

A rendszer 243 műholdból állna, amelyek mobilantennákként funkcionálnának a 4G és 5G mobilhálózat részeként. A texasi cég 120 millió dollárt gyűjtött a konstelláció megvalósítására, amelyet „SpaceMobile-nak” (Űrmobil) neveznének.

A NASA problémája az Űrmobillal, hogy ütközésveszélyes helyre telepítenék. Túl közel lenne az ugyanis az „A-train” nevű 10 eszközből álló tudományos műholdrendszerhez.

Az A-train konstellációval történelmi tapasztalat, hogy az űrnek ezen részén kifejezetten gyakori az űrbéli tárgyakkal való találkozás

– fogalmazott a NASA.

Túl nagyok

A tervezett műholdak emellett nagyon nagyok. Az AST 900 négyzetméteres antennarendszert képzelt el, amely miatt az eszköz köré rajzolt gömb gyakorlatilag 30 méter átmérőjű lenne, ami a ma használatos műholdak tízszerese.

Az óriásműhold-rendszer körüli manőverezés mindenki életét megnehezítené.

A 243 műholdból álló kész konstelláció évente 1500 elkerülő műveletet igényel, és vélhetően 15 000 különböző tervezési folyamatot. Ez négy manővert és negyven tervezést jelent naponta

– mutatott rá a NASA.

Az amerikai űrügynökség azt is kifogásolta, hogy az AST nem rendelkezik tapasztalattal az egy tonna feletti műholdak építésében. Emiatt úgy vélik, hogy az eszközeik 10 százaléka meghibásodhat, ami miatt a katasztrofális ütközések veszélye „elfogadhatatlanul magas”.

Az AST a NASA beadványára reagálva közölte, hogy biztosak benne, hogy el tudják oszlatni az űrügynökség aggályait.

Rovatok