Index Vakbarát Hírportál

Informatikai szakembereket díjazott a Neumann Társaság

2020. november 5., csütörtök 09:43 | aznap frissítve

A Neumann Jánosról elnevezett, 1968-ban alapított informatikai szervezet szakmai díját idén ifj. Székelyhidi Lászlónak ítélték. A Lipcsei Egyetemen dolgozó 43 éves magyar matematikusnak a meteorológiai előrejelzések hatékonyságát elősegítő, áramlástan terén végzett munkáját ismerte el Neumann professzori címmel a Neumann Társaság és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szenátusa.

Az év informatikai újságírója díjat, amely a 2010-ben elhunyt számítástechnikai újságíró, Kovács Attila nevét viseli Sági Gyöngyi, a Digitrendi.hu alapító-szerkesztője kapta.

Az informatika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő szakembereket elismerő Tarján-díjat a Debreceni Egyetem Informatikai Karának oktatói dr. Bíró Piroska, dr. Kádek Tamás, dr. Kósa Márk Szabolcs és dr. Pánovics János, továbbá dr. Németh Krisztián, a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének oktatója kapta. 

Két magyar szakembert jutalmaztak a Kalmár-díjjal a számítástechnika alkalmazása területein elért kimagasló eredményekért: prof. dr. Horváth Zoltán, a győri Széchenyi Egyetem Matematika és Számítástudomány Tanszékének vezetőjét és dr. Bertók Botondot, a veszprémi Pannon Egyetem oktatója, az IBM Szoftvertechnikai Kutató-fejlesztő Központ vezetője.

A számítástechnikai kultúra kialakításában, fejlesztésében elért eredményekért odaítélt Neumann-díjat Gyetvai Károly, a Debreceni Szakképzési Centrum – Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum igazgatóhelyettese, Dr. Horváth Gyula, a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának alelnöke és Dr. Megyery Károly, a társaság  Informatika-történeti Fórumának vezetőségi tagja kapta.

A társaság életműdíját a Gazdaságinformatikai Kutatási és Oktatási Fórum elnökének Raffai Máriának, PhD., a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal alelnökeként tevékenykedő dr. Hanák Péternek, és a TPA számítógépcsalád kifejlesztéséért a KFKI Mérés- és Számítástechnikai Kutató Intézetének egykori vezetőjének Dr. Sándory Mihálynak ítélték.

Rovatok