Index Vakbarát Hírportál

Vírusok végezhetnek az antibiotikumálló szuperbacikkal

2020. november 5., csütörtök 07:41 | aznap frissítve

A bakteriofágok szó szerint letörik a baktériumok ellenállását, anélkül hogy végeznének velük.

Egy vírus megakadályozhatja, hogy baktériumok géneket cserélve terjesszék egymás között az antibiotikumok elleni védettséget. A jelenségről a texasi A&M professzora, Lanying Zeng publikált tudományos cikket.

A baktériumokat fertőző vírusokat bakteriofágoknak nevezik, és nagy számban vannak jelen a talajban és az ember emésztőrendszerében is, és elpusztítják az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat is.

Bizonyos baktériumokat szőrhöz hasonló nyúlványok, pilusok fednek (a pilus latinul lándzsát jelent), amelyek a mozgásukat segítik, de ezekkel tudnak génrészleteket is átadni egymásnak. Létezik egy MS2 nevű bakteriofágfaj, amely kifejezetten ilyen baktériumokat támad.

Stoppolják

Zeng és kollégái egy ilyen támadást figyeltek meg. A MS2 a baktérium egy pilusára kapaszkodott, de a pilus visszahúzódott, majd letört. Normál esetben a baktérium új pilust növeszt, de az MS2 által ferzőtött organizmus elhullajtja pilusait, az MS2 további példányai így nem próbálják megfertőzni.

Olyan, mintha azt mondanák, hogy ez a sejt foglalt.

– magyarázza Zeng.

A kutató szerint a felfedezés fontos lehet az orvoslásban. Főleg azért, mert meggyengíti a baktériumokat és időt nyer az immunrendszer számára, másrészt gyengédebb az antibiotikumoknál.

Ez a módszer azért előnyösebb, mert nem öli meg a sejtet, csak lefegyverzi. A sejt megölése problémát okozhat, mert a sejtben méreganyag lehet, ami így a szervezetbe kerül

– mondja Zeng.

A bakteriofágok bevetésével továbbá csökkenthető a kezeléshez szükséges antibiotikumadag is.

Rovatok