Index Vakbarát Hírportál

Úgy születünk, hogy látjuk a szavakat

2020. november 6., péntek 13:46

Kezdettől fogva kapcsolódik a nyelvi központhoz a látásért felelős agyi régió egy része. Úgy tűnik, előre drótozottan kapjuk nemcsak a nyelvet, de az írás is.

Az Ohio Egyetem munkatársai által publikált kutatás szerint az emberek egy olyan agyterülettel születnek, amely lényegében a szavak és betűk vizuális feldolgozására szakosodott, amellyel az ember születésekor már felkészült az írás megtanulására.

A kutatók 40 újszülött agytevékenységét vizsgálták fMRI-felvételek alapján, hogy elemezzék a vizuális szóalkotó területnek (visual word form area, VWFA) nevezett agyi régiót.

Ez egy termékeny terület a vizuális szavakkal kapcsolatos érzékenység kialakulására – még a nyelvtanulás kezdete előtt

– magyarázza Zeynep Saygin pszichológiaprofesszor.

Ott van, jóval az iskola előtt

Írástudók vizsgálatából már korábbról ismert volt a VWFA szerepe. Ahogy a látásban külön idegi központ szolgál tárgyak vagy arcok felismerésére, van egy régió, ahol a szavakat vizualizáljuk. Eddig úgy gondolták, hogy ez a tanulás során jön létre.

Kiderítettük, hogy ez nem igaz. A VWFA már születéskor is jobban kapcsolódik a nyelvi központhoz, mint más területekhez.

– hívta fel a figyelmet rá Saygin, és rámutatott, hogy az agyi terület ettől függetlenül érik és fejlődik a nyelvtanulás és írástanulás folyamán.

A kutatás az emberi agy területei közötti kapcsolatokat feltérképező Human Connectome Project fejlődést vizsgáló programjának része volt.

A szakemberek a munkát 3-4 évesek szkenjeit vizsgálja folytatják, hogy megismerjék az író-olvasó agy kialakulását és a VWFA központ fejlődését, ami fontos ismeretekkel szolgálhat a fejlődési rendellenességekről vagy a diszlexiáról.

Rovatok