Index Vakbarát Hírportál

Libatömés: időtálló hagyomány vagy állatkínzás?

2020. november 11., szerda 13:56 | aznap frissítve

Ha egy vastag csövet nyomnának le egy ember torkán és azon át tömnének bele egy kiló kukoricapépet, szenvedne. Szenved a liba is? A tudomány megpróbál válaszolni.

Hazánk már-már kóser libamájexportőr-nagyhatalommá válhat, sőt versenybe szállhatunk libamájas szendviccsel Európa legjobb street foodosai ellen, a 4 Mancs állatvédő szervezet azonban makacsul állítja, hogy a libatömés kegyetlenség.

2008-ban óriási botrány kerekedett, amikor német áruházláncok bojkottot hirdettek hatásukra, de a csatározás azóta is folytonos. Egy belga állattartó szerint az állatvédő szervezetek egészséges állatok halálát is okozták májellenes akciózásuk során, de Horn Péter akadémikus szerint 

a gasztronómia történelme a tömés létjogosultságát igazolja.

Sok más dologhoz hasonlóan ez is megítélhető elvi, politikai vagy pusztán gazdasági alapon is, azonban a kérdés pártatlan megválaszolásához elengedhetetlen a tudományos, anatómiai megközelítés. Fontos lehet továbbá a téma jogi környezete: a házilagos liba- és kacsatömést az 1998. évi magyar állatvédelmi törvény pontosan szabályozza.

Foie gras

A hízott libamáj előállításával már a rómaiak is foglalkoztak, mégpedig liszt, tej és méz keverékének feletetésével. A kukoricatermesztés elterjedése óta Magyarországon paraszti hagyománnyá vált a hizlalt liba előállítása. A ludakat ősszel fogták hízóba, szűk helyen tartották, és naponta kétszer vízben ázott, sózott kukoricával tömték. Az így tartott liba egy hónap alatt hízott meg. A dél-alföldi települések parasztságának a libatömés fontos kereseti forrása volt. Távoli vidékekre is elmentek, hogy minél olcsóbban kapjanak sovány libát.

A libatömés célja a nagy zsírtartalmú libamáj előállítása.

Van olyan, akinek ízlik ez az állati eredetű késztermék, másnak meg nem. Lássunk pár lényeges eseményt, melyeket az állatvédő – pereket nyerő, bécsi központú – civil szervezet kritizál.

Szelekció

A nemek szerinti szétválasztás és a nem megfelelően hasznosítható állatok levágása az állattartásban teljesen általános, hiszen valamilyen gazdasági haszon érdekében tartják őket: nemenként eltérő mértékben alkalmasak az adott célra. A nemek eltérő hasznosítása és az állatok bántalmazása persze semmilyen kapcsolatban nincs egymással.

A libánál a nőnemű egyedek sajnálatos módon hátrányban vannak: májuk nem hizlalható az ipar által elvárt mértékben, ezért őket levágják.

Állattartás tömési időszakot megelőzően

Ami eltérés a nem tömés céljából való tartáshoz képest, az a takarmányozásban nyilvánul meg leginkább: a nyelőcső tágítására több zöld, tehát rostos eleséget kínálnak. A libának ugyanis nincs begye, a takarmányt a tágulékony nyelőcső tárolja átmenetileg, amíg az be nem jut a mirigyes gyomorba. Fontos, hogy a liba a zöldet örömmel megeszi, nincs kényszer.

Egy időben hazánkban általános volt a libák pásztorral őrzése, de a külterjes tartása során ma is szívesen legel. Ebben az előkészítő időszakban nagyon igyekeznek a liba kedvében járni, hiszen csak a madár kedve szabja meg, hogy mennyi táplálékot vesz fel.

A gyötrelmet okozó tartásnak nincsen törvényszerű kapcsolata a töméssel. Ebben az időszakban a libának semmi oka az embertől való félelemre, mégis tart tőle, igyekszik elkerülni. Azonban megfelelő szakértelemmel közelítő gazda képes megnyugtatni állatait, ennek speciális technikája van.

Állattartás tömési időszak alatt

Az állatok tartása a hasznosítási cél természetes részét képezi, bármilyen állattartásról is van szó. A libatömés nem kizárólag egyféle tartási móddal valósítható meg. Kétségkívül ismert olyan egyedi, ketreces elhelyezés, ami akadályozza a madár természetes mozgását. Ezt állatkínzásra alkalmasnak tartjuk, ráadásul a mozgáskorlátozás jelentette stressz rontja a takarmányhasznosítást, így még gazdaságilag sem előnyös. De ez ma már meghaladott elhelyezési mód, korszerű formák állnak rendelkezésre.

A libatömés folyamata

A tömés furcsa látvány, érdemes apránként, lépésenként megvizsgálni, mi is történik pontosan. Rendszerint ezt a pontot sérelmezik az állatvédők leginkább és a leghangosabban.

A megnagyobbodó máj hatása az állat egészségére

Mitől nagyobb a tömött lúd mája a nem tömött lúd májánál? A létfenntartó szükségletet meghaladó energia bevitele a liba szervezetét raktározásra készteti. A házi emlősállatok vagy az ember esetében teljesen hasonló folyamat zajlik, amennyiben több energiát juttatunk a szervezetbe, mint amennyit az felhasznál. Az emlősöknél az energia raktározása főleg zsír formájában, fajra jellemző szervi és testtájéki eloszlást mutat. A lúdnál viszont a bőr alatt, a bélfodorban, de jelentős részben a májban, a májsejtekben rakódik le a zsír. Zsír le tud rakódni (helyesebben: képes felhalmozódni, tárolódni) emlősök májában is nagy mennyiségben, általában kóros folyamatok eredményeként. Egyes méreghatások, fertőző vagy anyagforgalmi megbetegedések következménye lehet, de nem kizárólagosan.

Amikor az egészséges szervezet hirtelen energiahiányos állapotba kerül, a zsír formájában raktározott energiatartalékát mozgósítja. A szállított zsír átmenetileg a májban nagyfokú felhalmozódásra képes, miközben az életműködések zavartalanul folyhatnak. Az energiahiány elmúltával a folyamat megfordulhat, és a raktárak újratöltődnek.

A költöző madaraknak a hosszú útra magukkal kell vinniük energiatartalékukat,

amit főként a májukban, zsír formájában tesznek. A zsírbontás révén energia mellett vízhez is jutnak, így képesek egy napnál tovább is repülni tenger felett, ivás nélkül. A tömésre használt lúd rokonai költöző madarak, melyeknél genetikailag rögzített képesség az energia nagymértékű raktározása a májban. A libatöméssel ezt a természetes hajlandóságot használja ki az ember. Bár a házi lúdnak esze ágában sincs elköltözni télire, fölös energia bevitelével nagyfokú raktározásra késztetik, így a májában felhalmozódik a sejtekben tárolt zsír.

Ezután mindenkinek szíve joga eldönteni, fogyasztja-e Magyarország 2013. szeptember 24-én Hungarikumként bejegyzett termékét.

Rovatok