Index Vakbarát Hírportál

A munkavállalók nem akarnak visszatérni a korona előtti világba

2020. november 12., csütörtök 09:50 | aznap frissítve

Egy nemzetközi kutatás szerint a járvány miatt elterjedt távmunka alapjaiban változtatta meg a dolgozók munkával kapcsolatos elvárásait.

A Kaspersky kiberbiztonsági cég a Censuswide független kutatócég közreműködésével 2020 októberében végzett nemzetközi felmérése szerint 74 százaléka átalakítaná a Covid–19 világjárvány kitörése előtti munkamódszereket. A vizsgálat keretében kis- és középvállalkozások 8076 alkalmazottját kérdezték meg Brazíliában, Belgiumban, Kínában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Luxemburgban, Malajziában, Mexikóban, Hollandiában, Oroszországban, Spanyolországban, Dél-Afrikában, Törökországban, az Egyesült Arab Emírségekben, az Egyesült Királyságban.

Adieu ötnapos munkahét

A szokásos üzletmenethez való visszatérés helyett a dolgozók immár világszerte a saját feltételei szerint alakítják az üzleti világ jövőjét, legyen szó akár a szeretteikkel való több időtöltésről (47%), pénzmegtakarításról (41%) vagy távmunkáról (32%).

A jövőben ötből majdnem második dolgozó (39%) szeretné elhagyni a 9-től 5-ig tartó munkarendet. Ez a szám a 25–34 évesek körében még ennél is nagyobb (44%), ami növekvő tendenciára enged következtetni. 

Hasonlóan nagy számban (34%) vannak azok is, akik örökre búcsút mondanának a fix irodai íróasztaloknak, és nagyjából harmaduk (32%) az ötnapos munkahéttől is szívesen megválna.

Távmunka, te csodás

A kutatás arra is rávilágított, hogy az alkalmazottak egyharmada az új koronavírus hozadékaként jelentkező harmadik legnagyobb előnyként tekint a távmunkára. Az előnyök listáján egyébként az első helyen a családdal töltött idő (47%), a második helyen pedig a pénzmegtakarítás (41%) áll. Az előnyök túlnyomó része a munkán kívüli személyes gyarapodást szolgáló új lehetőségekkel kapcsolatos, amiből az látszik, hogy a munka és a magánélet közötti megfelelő egyensúly kialakítása egyre fontosabb szerepet kap.

Meghatározó pillanatokat élünk most át, amelyek nagyon izgalmasak. Világosan látszik, hogy a világjárvány felgyorsította a digitális átalakulást, valamint a munka és az otthoni élet egybeolvadását. Most azt látjuk, hogy a dolgozók arra használják a technológiát, hogy a saját kezükbe vegyék a jövőjüket, mindeközben a nagyobb szabadság és rugalmasság érdekében elöl járnak a változásokhoz való alkalmazkodásban.

vélekedett Alekszander Mojszejev, a Kaspersky üzleti igazgatója.

A korábbi merev munkarutin béklyóit lerázva a dolgozók újraértelmezik a „szokásos” munkavégzés fogalmát egy kényelmesebb, humánusabb munkakultúra kialakítására törekedve. Az üzleti vezetők most gyors alkalmazkodásra kényszerülnek a cégeik biztonságos és a rugalmas működésének további biztosítása érdekében. Az új helyzet természetesen új kihívást jelent kiberbiztonság biztosítása és a munkavállalók ezzel kapcsolatos képzése terén is.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Kontrolab / Getty Images Hungary)

Rovatok